Vyšší plat a lepší vztahy. Tak vysvětluje česká sestřička své rozhodnutí pracovat v Německu

6. říjen 2016

Nedostatek středního zdravotnického personálu není zdaleka jen problémem českého zdravotnictví. Potýkají se s ním i naši němečtí sousedé. A řeší ho podobně jako my: ošetřovatelky a sestry hledají za hranicemi. Třeba v České republice.

Odchody do zahraničí sice nejsou tím hlavním důvodem nedostatku zdravotního personálu u nás, ale přece jen mu umějí citelně pustit žilou. Před pěti lety opustila české zdravotnictví i zdravotní sestra Anna Soldatová. Odešla do Německa. Proč? Peníze a chuť to zkusit, když je to možné. Motivací jí bylo i to, že se může naučit německy.

V Německu nejprve pracovala na klinice nedaleko Drážďan, teď je už čtvrtým rokem na rehabilitační klinice v Bad Gottloub. Jak srovnává české a německé zdravotnictví?

„Úroveň je stejná. Rozdíl je ale značný především v platech, ty jsou zhruba dvojnásobné. A pak ještě v jednom ohledu ‒ v Německu jsou lepší vztahy v pracovním kolektivu,“ konstatuje Anna Soldatová.

Za celých pět let v Německu se navíc nikdy nesetkala s nějakým odporem kvůli tomu, že je Češka. Na klinice, kde pracuje, koneckonců není jedinou cizinkou. Jsou tu i Ukrajinci a Rusové a možná přibydou ještě další Češi.

„Teď zrovna jedu se šéfy z Berlína na burzu práce do Prahy. Budu tam dělat překladatelku,“ dodává Soldatová.

Takže české zdravotnictví možná přijde o další zaměstnance. A co říká Anna Soldatová na otázku, jestli by se vrátila pracovat zpět do Čech? „Ne, jsem tam spokojená, a i kdyby se něco stalo a kliniku, nedej bože, zavřeli, zůstanu asi tam.“

Spustit audio