Vysoké ceny nafty a dalších pohonných hmot prodraží v příštím roce veřejnou dopravu

6. prosinec 2022 11:33

Ústecký kraj dá v příštím roce víc peněz za zajištění veřejné dopravy. Letos zaplatí hejtmanství za provoz osobních vlaků a autobusů zhruba dvě miliardy korun, v příštím roce pak ještě o 300 milionů korun víc.

Posílení rozpočtu bude potřebovat například Dopravní společnost Ústeckého kraje, která se svými autobusy jezdí zhruba v polovině regionu. „Řidiči si tankují sami, a to jednou denně. Vozy mají 300litrové nádrže, aby vydržely celý den jezdit na linkách,“ popisuje garážmistr Jaroslav Jirout.

„Letos jsme začínali s cenou 45,29 korun na kilometr, v průběhu roku jsme se dostali na 49,69 korun na kilometr,“ přibližuje ředitel dopravní společnosti Ústeckého kraje Milan Šlejtr. Náklady na naftu tak podle něj stouply zhruba o 45 milionů korun a s podobnou částkou počítají i na příští rok.

Právě kvůli cenám pohonných hmot dá Ústecký kraj za autobusy a vlaky v roce 2023 o zhruba 300 milionů korun víc než letos. „Energetická krize zasáhla i naší oblast, takže ten příští rok pro nás bude minimálně hodně drahý – doufejme, že to nebude mít vliv na služby, které poskytujeme,“ říká radní Marek Hrabáč z hnutí ANO.

V součtu počítá Ústecký kraj s tím, že za dopravu utratí zhruba 2,3 miliardy korun. Připlatí si i cestující. Kraj totiž zvedne cenu jízdenek od nového roku v průměru o 15 procent. „Nedosahuje to pokrytí těch nákladů, které nás v příštím roce čekají, ale k mírné valorizaci dojít musí,“ dodal krajský radní Marek Hrabáč.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související