Vysoké ceny energií by v roce 2023 neměly v Chomutově a Mostě ovlivnit ceny většiny zájmových a sportovních kroužků

3. listopad 2022 14:14

Ceny zájmových a sportovních kroužků by se v příštím roce na Mostecku a Chomutovsku zvyšovat neměly. Jde o aktivity, které se odehrávají na městských sportovištích. Města nechtějí nechat vyšší náklady za energie hradit sportovní kluby ani volnočasová zařízení, raději je budou hradit ze svého. Členské příspěvky by se kvůli dražším energiím proto zvedat neměly. Výjimkou mohou být sportovní kluby, které nevyužívají městských sportovišť.

Ve Středisku volného času v Mostě za kroužky rodiče dětí platí víc od září, žádné další zdražení podle ředitelky zařízení Danuše Lískovcové zatím není v plánu. Most bude mít od ledna nového dodavatele elektřiny – město bude platit víc než platí v letošním roce, podle vedení Střediska volného času ale vyšší náklady zaplatí město.

Co se ale určitě rodičům prodraží, jsou letní prázdninové tábory. Tam by cena podle Danuše Lískovcocé měla být vyšší, a to nejméně o čtvrtinu. Děti totiž vyjíždí do soukromých areálů, kterým na elektřinu a plyn nikdo nepřispěje –proto se musí vyšší náklady promítnout do cen.

Dražší bude i autobusová doprava dětí na tábory. V chomutovském Domečku, který pořádá pro děti zájmové kroužky, také zdražili od září, a to o 200 korun. Podle ředitele Radoslava Malarika se vrátili na cenu před pandemií.

Loni totiž snížili cenu na 1500 korun, aby kompenzovali rodičům to, že děti nemohly během covidu kroužky navštěvovat a systém jim neumožnil peníze za nekonající se kroužky vracet. Případné vyšší náklady na energie v průběhu příštího roku by i v Chomutově mělo podle Radoslava Malárika kompenzovat město.

Některé sportovní kluby na Mostecku a Chomutovsku platit víc budou

Podle ředitele mostecké sportovní haly Petra Formánka se většina sportovních klubů zdražení nájmu bát nemusí. Jde o ty, které využívají právě sportovní halu anebo další krytá sportoviště v majetku města. Most se pro příští rok rozhodl ponechat výši nájmů na letošních cenách, a to navzdory vyšším platbám na energie, které od ledna přijdou s novým dodavatelem.

V sousedním Litvínově by také příspěvky ve sportovních klubech neměly stoupnout kvůli energiím. Potvrdila to Lenka Dvořáková ze Sdružení sportovních klubů Litvínov, které vyjednává za všechny sportovní kluby vyjma hokeje s městem podmínky nájmů na městských sportovištích.

Více mohou zaplatit jen sportovní kroužky, které využívají soukromých sportovišť nebo školních tělocvičen. Tam náklady vzrostou zcela určitě.

V Chomutově sportovní kluby platí nájmy s energiemi za využití sportovišť zálohově. V průběhu tohoto roku ale náklady na energie vzrostly. Sportovní kluby tak čekají nedoplatky, o kterých se ale dozví se zpožděním. Město proto přišlo s dotačním titulem Energie, který má sportovním klubům nedoplatky uhradit. Kluby si ale o dotaci musí požádat.

Podle náměstka primátora Davida Dindy z hnutí Nový Sever je to systém poměrně složitý a zdlouhavý. Vedení města proto teď vymýšlí na příští rok systém nový. Stále ale platí to, že by se v příštím roce ceny za vyšší energie neměly promítnout do cen příspěvků rodičů dětí ve sportovních klubech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související