Vysoké ceny energií a další výdaje nutí ředitele škol k hledání cest jak ušetřit

31. srpen 2022 09:03

Rostoucí ceny energií nutí přemýšlet ředitele škol o úsporách. Někteří začali už o prázdninách plánovat, jak by se dalo ušetřit třeba na osvětlení nebo vytápění – přitom tak, aby se opatření co nejméně dotkla žáků.

Už teď je jasné, že si rodiče připlatí za obědy. Školy také musí zvednout ceny za pronájem svých tělocvičen nebo bazénů pro soukromé osoby.

Například uklízečka Míša zrovna v tělocvičně základní školy Máchovo náměstí v Děčíně čistí radiátory. Jednak je to po prázdninách potřeba a pak – čisté radiátory hřejí lépe.

Jen o dvě patra výš přemýšlí ředitel školy Martin Lána, jak ušetřit co nejvíc peněz na energiích i provozu.

„Potraviny šly nahoru, takže v této oblasti jsme byli nuceni zdražit – jako všechny ostatní školy a jídelny. Během toho roku to ještě budeme asi muset udělat. Doufám, že ne několikrát,“ přiznává ředitel Lána.

V plánu má také osvětlovat například ne celou školu, ale třeba jen její část. Samy učitelky pak prý přišly s nápadem, že by přes den mohly mít svůj stůl osvětlený lampičkami, a že také není potřeba svítit v celé třídě.

Ředitelé škol se snaží ušetřit tak, aby to co nejméně omezilo žáky

„Hledám variantu, jak ušetřit na teple. Chtěli bychom u radiátorů změnit ovládání – udělat to chytřejší. Například máme jižní třídy, kde bychom nemuseli tolik topit,“ vysvětluje Martin Lána.

Rád by tenhle režim nejdřív vyzkoušel ve dvou třídách. „Uvidíme. Je to pro nás velká neznámá, protože nemáme školu zateplenou – to je handicap. Budeme se asi také víc pohybovat,“ krčí rameny s úsměvem na závěr.

Šetřit se také chystají na základní škole Vojanova. „My se snažíme vychovávat děti k tomu, že kdo odejde z místnosti, tak zhasíná. O přestávkách zhasínáme chodby,“ vyjmenovává ředitel Karel Rajchl.

Oba ředitelé se shodují, že se snaží udělat taková opatření, aby zdražování pocítily co nejméně děti. Přemýšlí i o tom, jak co nejcitlivěji promítnout zdražení do zájmových kroužků – tak, aby se nestaly nedosažitelné pro děti ze sociálně slabších rodin.

Spustit audio

Související