Výsledky zatím nejrozsáhlejšího průzkumu Pravčické brány odhalily geologům její slabiny

21. leden 2015

Geologové už znají největší slabiny Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko. Právě dnes (21.1.) totiž vystoupali na oblouk známého pískovcového monumentu, aby sebrali poslední výsledky měření. To je součástí vůbec největšího geologického a fyzikálního průzkumu brány.

Při měření se vědci pomocí georadaru dostali i do nitra tohoto známého pískovcového útvaru. Výsledky jsou povzbudivé. I ti nejmenší mají skoro jisté, že Pravčickou bránu uvidí ve stejném stavu, jako dnešní návštěvníci.

„Zjistili jsme, že nejvíce nestabilní jsou pilíře. Trámec je relativně stabilní, zatímco pod ním jsou místa, která už sledujeme 10 let, po začátku národního parku,“ shrnuje výsledky zkoumání geolog Jakub Šafránek.

Nejslabším místem celé skalní brány je trojúhelníkový blok, který je zaklesnutý pod trámcem brány v jejím vnějším pilíři. „Až se jednou něco z Pravčické brány zřítí, s velkou pravděpodobností by to mohl být tento blok,“ dodává Šafránek.

V minulosti byla Pravčická brána otevřená turistům, i ti se na její životnosti negativně podepsali.

„Jen když se podíváme pouhým okem, vidíme různé zátesy, betonové můstky, železné schody… Jakýmkoliv takovým zásahem může dojít k rozvolnění,“ vysvětluje geolog.

Skalní bránu, starou odhadem kolem 70 milionů let, budou geologové i nadále pozorovat. Už jenom kvůli její jedinečnost. Během dalších 10 let plánují vydat na monitoring této přírodní památky ročně milion korun. Další podrobný radarový průzkum ale chystají nejdříve za pět let.

autor: Iva Zítková
Spustit audio