Vyšetřování požáru Unipetrolu očima policejního vyšetřovatele

12. duben 2017
Haló, tady 112

O požáru v areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova z roku 2015 se opět mluví. Je to proto, že policie obvinila dva zaměstnance chemičky z obecného ohrožení. Tomu ale předcházelo neuvěřitelně náročné a pracné policejní vyšetřování.

Policejní vyšetřovatel a specialista na požáry velkého rozsahu Jiří Vopravil říká: „Policejní práce začala až poté, co po třech dnech hasiči uhasili veškerá ohniska požárů a prostor byl prohlášen za bezpečný.“

Kriminalisté samozřejmě do té doby neseděli s rukama v klíně – zajišťovali podklady pro budoucí vyšetřování. Shromažďovali dokumentaci jako například údaje o proškolení zaměstnanců nebo havarijní plány. Proč? Důvod byl jednoduchý: aby později nedošlo k nějakým dodatečným změnám.

Nejdřív museli policisté zmapovat rozsah škod, místo výbuchu a odkud a kam požár postupoval. Pak teprve následovalo podrobné ohledání místa požáru.

Než vůbec policie na požářiště vstoupila, museli se kriminalisté patřičně vybavit. Hasiči jim zapůjčili ochranné obleky a přilby, kamery a fotoaparáty měli policisté vlastní. Protože se jednalo o víc objektů a ulic v areálu Unipetrolu, museli je policisté rozčlenit na šest, sedm částí, které pak prozkoumávali samostatně.

Policejní vyšetřovatel a specialista na požáry velkého rozsahu Jiří Vopravil při rozhovoru s Veronikou Královou

Kdyby pracovali každý den, trvalo by celé ohledání zhruba tři týdny. Jenže pracovat tímto způsobem nebylo možné. Práci komplikovalo počasí, čekalo se na vyjádření odborníků, a i kvůli zachování bezpečnosti lidí vznikaly časové prodlevy, aby bylo možné dál pokračovat v práci bez ohrožení zdraví. Přímo na místě tak policisté strávili dobu od srpna do konce listopadu.

Takhle Jiří Vopravil popisuje prozkoumávání v terénu: „Konkrétně ten jeden úsek, ve kterém nastal výbuch…to bylo ve výšce řádově deseti, dvaceti metrů. Tam se lezlo po žebříkách, po lešení, měli jsme zapůjčený z Vojenského výzkumného ústavu i dron, který to dokumentoval zvrchu. Dále jsme dokumentovali pomocí hasičské plošiny. Dělali jsme to za pomoci odborníků z Unipetrolu, kteří ten daný úsek měli na starosti, a tu technologii nám popisovali.“

Policistům museli nejdřív pochopit, jak práce chemika vypadá

Získat vhled do odbornosti chemika, už jen to stálo vyšetřovatele nemálo úsilí. Naštěstí management Unipetrolu byl velice vstřícný. „Musím říct, že v první fázi vyšetřování té události nám velmi vyšel vstříc Unipetrol, kdy nám dali dvoudenní školení. Bylo to jak ve škole, když nás zasvěcovali do těch technologií, do těch procesů. Snažili jsme se pochopit, co se tam odehrává a provádí. Pak pro nás bylo mnohem jednodušší se orientovat, co je co a co k čemu slouží.“

Policisté odebírali z místa činu i různé vzorky a části výrobního zařízení, které posílali znaleckým institucím a ústavům. Potřebovali totiž zjistit, jestli došlo k chybě v procesu výroby, nebo k lidskému pochybení.

„Chtěli jsme po znaleckých ústavech, aby nám řekly, jestli technologie byla v pořádku, jestli se tam dělalo správně to, co mělo, jestli zařízení nebylo předimenzované a podobně,“ vysvětluje Jiří Vopravil.

Kriminalisté vyslechli přes 120 lidí, z toho mnohé z nich i víckrát, když se objevily nové skutečnosti.

A závěr vyšetřování? Policie zjistila, že shodou okolností se v kritický den sešlo několik událostí, které ovlivnily celou situaci. Došlo k rozkmitání potrubí, uvolnění šroubů na přírubě a unikání propylenu. Panovala extrémní vedra. Dva zaměstnanci nezareagovali včas.

Policie tyto dva zaměstnance obvinila z obecného ohrožení a teď jim hrozí až osm let. Kdyby prý tito zaměstnanci hned udělali to, co zejména podle havarijního plánu udělat měli, předešli by výbuchu, následnému požáru i ohrožení třech tisíc lidí, kteří v chemičce pracovali.

Spustit audio