Vynikající bezmasé jídlo můžete ochutnat v Lese – veganském bistru v Děčíně

I v Ústeckém kraji existují místa, kde se dá chutně najíst i bez masa. Jedním z nich je veganské bisto Les v Děčíně.

V kuchyni tam kraluje kuchař Lukáš Trlica, který si své veganské pokrmy vymýšlí a také vaří. „Tipuji, že 90 procent naší klientely tvoří lidé, kteří jinak jedí maso,“ konstatuje.

Sám se sice vyučil kuchařem, ale naučil se tam prý jen loupat cibuli. Veganské pokrmy se musel naučit sám. Recepty si také sám vymýšlí.

„Šel jsem do toho před pár lety a riskoval,“ vzpomíná Trlica a pokračuje: „Uměl jsem tři recepty, učil jsem se za pochodu. Motivací mi bylo to, že jsem v praxi prostě nepotkal dobře uvařené jídlo.“

V současné nabídce bistra Les je každý den jen jedna polévka a jedno hlavní jídlo. „Teď vařím přibližně kolem 40 receptů, snažím se tam ale stále přidávat další,“ doplňuje Trlica a s tím, že nejoblíbenějším jídlem mezi jeho strávníky je pravděpodobně Vegan Fish&Chips – celer s mořskou řasou v bylinkové strouhance, podávaný s hranolky v ředkvičkovém pestu a sojanézou z červené řepy.

Jak ale dodává, důležité jsou nejen kvalitní suroviny, ale i koření. „Používám kurkumu, uzenou papriku nebo lahůdkové droždí – to dodá tomu jídlu úplně neuvěřitelnou chuť,“ přibližuje kuchař.

Bistro má otevřeno od pondělí do pátku, vždy od 7:30 do 15:00. „Pracovní den kuchaře by asi měl být delší než ten můj. Já ale v 15 hodin zahazuji zástěru. Dělám to proto, že jsem to přesně takhle chtěl,“ uzavírá Lukáš Trlica z děčínského veganského bistra Les.

Spustit audio