Vyměnili Prahu za bydlení na samotě. Teď se k nim sjíždějí muzikanti z celé republiky

6. duben 2018

Bydlí na samotě a sjíždějí se k nim muzikanti z celé České republiky. Řeč je o manželích Frimlových z obce Lada na Litoměřicku.

12 stavení, bez pohostinství, obchodu nebo autobusové zastávky, to je vesnička Lada nedaleko Úštěku na Litoměřicku. Pokud zadáte do internetového vyhledavače jméno vesnice, najdete pouze jeden odkaz na 11 let starou fotografii místního kostelíku uprostřed pole.

I přesto si toto místo vybrali jako svůj domov manželé Frimlovi z Prahy a nejen to – z polorozpadlé stodoly dokázali vytvořit vlastními silami moderní nahrávací studio.

Bydlení v Praze bylo hektické. Chodili jsme z práce do práce, vše v rušném pražském provozu… Takže Praha mi rozhodně nechybí, tady je větší klid,“ vzpomíná Dan Friml. V malé obci Lada skončili náhodou. „Manželka, když dělala v realitách, ten dům prodávala. Tak jsme se na něj jeli podívat, abychom udělali pár fotek. A nakonec jsme ho koupili my.“

Kromě bydlení tu manželé Frimlovi zařídili i nahrávací studio. „Proměna staré stodoly v moderní nahrávací studio trvala asi dva roky. Začínali jsme jen s manželkou tak, že jsme vytrhávali staré dřevěné podlahy a pálili to venku na zahradě.“

Do Lady teď jezdí skládat a nahrávat kapely a muzikanti z celé České republiky, kteří často také rádi vymění Prahu za trochu klidu.

„Pro kapelu, která to s nahráváním myslí vážně, to je výhoda – mohou se tady plně soustředit a jsou tady všichni spolu,“ uzavírá Dan Friml.

Ladu najdete poměrně snadno. Až budete mít cestu z Liběšic do Roudnice nad Labem, na velké křižovatce odbočte směrem na Strážiště, na silnici III/24069 – pokud potkáte značku „Slepá ulice“, jedete správně!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.