Výletní zámeček Větruše ční nad Ústím nad Labem už přes 120 let

19. květen 2021
Výhled na Větruši

Zámeček s restaurací Větruše byl postaven za pouhý rok v roce 1897. Od té doby byl nejen turisticky atraktivním cílem, ale i společenským centrem, zvoucím k plesům či koncertům.

Hned od roku 1897, kdy byl zámeček s restaurací Větruše za pouhý jeden rok vystavěn a předán veřejnosti, sloužil jako společenské centrum města Ústí nad Labem. K procházkám, výhledům, plesům i promenádním koncertům.

O příběhu Větruše si s ústeckým patriotem, Karlem Punčochářem z ústeckého Klubu českých turistů, povídala redaktorka Eva Bucharová.

„Společensky to na Větruši žilo tak do 70. let. Koncem 80. let začala chátrat. Za tou historickou částí se postavila přístavba, která sloužila jako ubytovna. Bydleli tam Poláci a Kubánci, kteří tady tenkrát opravovali domy na Masarykově ulici. S tím jejich pobytem se ale pojily i nějaké dramatické okamžiky – dokonce tam byla i vražda. Po nějaké době se pak Větruše zavřela a od té doby chátrala,“ vzpomíná Punčochář.

Poté, co nešťastnou náhodou shořela zámečku střecha věže, začal boj o jeho existenci.

„S pár známými jsme založili Ligu nespokojených občanů města Ústí nad Labem a začali jsme tlačit na radnici, aby konečně s Větruší něco začala dělat. 28. února roku 2001 jsme kvůli tomu i vyvolali petici,“ popisuje Punčochář.

Nakonec se Větruši, jednu z dominant města, podařilo zachránit. Dnes tam funguje například restaurace nebo salónek, ve kterém se konají svatby. Turisty zas láká vyhlídková věž, ze které je krásně vidět Ústí nad Labem s celým okolím.

Také okolí zámečku nabízí lidem různé vyžití. Najdou tu tenisové kurty, dětské hřiště s dřevěnými atrakcemi, přírodní bludiště i zrcadlové bludiště. Koneckonců i jízda z centra nahoru na Větruši lanovkou je zážitkem.

Spustit audio