Vyhlídku Gloriett nad Hroznětínem zdobí dřevěný altánek. Vidět jsou z něj Krušné hory i Karlovy Vary

28. únor 2021

Město Hroznětín leží poblíž Karlových Varů na samém úpatí Krušných hor. Kdysi trhová ves, ležící na břehu říčky Bystřice, byla založena koncem 12. století. Podle vymýceného místa a rozdělávání ohňů dostala německý název Lichtenstadt a český Roznětín, později pak Hroznětín.

Historii města i zajímavá místa v jeho okolí přibližují dva turistické okruhy nazvané Hroznětínská zastavení. První okruh představuje nenáročná trasa s deseti zastávkami. Během čtyřkilometrové procházky se na informačních tabulích dozvíte o hroznětínských památkách.

Druhý turistický okruh je o poznání náročnější. A to nejen kvůli své sedmikilometrové délce, ale především kvůli převýšení, které činí více než 250 výškových metrů. Tato trasa vás zavede až pod kopec Rozhled na vyhlídku jménem Gloriett.

Výhled z Gloriettu

Cestou k vyhlídce potkáte dvě zastavení. První, kde si můžete odpočinout a vydýchat se po náročném výstupu, se jmenuje Pod křížem. Nachází se pod skalní mohylou, na jejímž vrcholu je vztyčený velký dřevěný kříž. Hned další zastavení můžete využít i k malému osvěžení. Najdete u něj totiž lesní studánku.

Nejvyšším bodem celé trasy je vyhlídka nazvaná Gloriett. Toto kamenné návrší zdobil už na přelomu 19. a 20. století altánek. O jeho historii se toho mnoho neví, jen to, že v 50. letech minulého století vyhořel a zbytky stavby strhl velký vítr.

Od května roku 2018 tu ale stojí altán nový. Je ze světlého dřeva a můžete si z něj vychutnat ty nejkrásnější výhledy do širokého okolí. Za pěkného počasí můžete přehlédnout prostor od jižní části Krušných hor až po Karlovy Vary.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.