Vyhláška omezující výkup kovů se v Chomutově příliš neuchytila

13. leden 2015

Od nového roku platí v Karviné na Ostravsku a v Chomutově na severu Čech vyhlášky, které mají za cíl omezit výkup kovů. Lidé by měli v Chomutově odevzdávat kovy například do sběrného dvora. I přesto ale chodí se šrotem dál do sběren. V praxi tak nová vyhláška pouze označila kovy za součást komunálního odpadu.

Podle městské vyhlášky, která platí od nového roku, musí soukromé osoby odevzdávat kov do sběrného dvora nebo využívat naplánovaných svozů kovového odpadu. Město teď čeká na změnu zákona.

„Bohužel došlo k tomu, že to budou odevzdávat jen právnické osoby. Takže tam to zatím dotaženo nebylo, ale ta vyhláška určitě neztrácí smysl,“ říká chomutovský primátor Jan Mareš z ČSSD. Strážníci v Chomutově tak budou dál pouze kontrolovat, odkud lidé kovový šrot získali.

Strážníci městské policie tak případný šrot dokumentují a fotografují, aby se případně dalo dohledat, kdo kovový šrot přivezl v případě, že by někomu někde něco chybělo. Podle pracovníků sběren šrotu je situace momentálně klidná. Lidé už se ale chodí znovu ptát, zda a co se změnilo.

autor: bach
Spustit audio