Vyfotili jsme přesně to, co Einstein před sto lety spočítal, potvrdili vědci prvním snímkem černé díry

16. duben 2019

Svět obletěla první fotografie černé díry. Vědcům se tak mimo jiné podařilo poprvé pozorováním doložit Einsteinovu obecnou teorii relativity.

Radioteleskop velký jako planeta Země nasbíral v roce 2017 těžko představitelných 5 petabitů dat. Teleskopy rozmístěné po celém světě včetně jižního pólu byly synchronizované pomocí atomových hodin tak, aby v přesně stejný okamžik zabíraly přesně stejné místo na obloze.

Před 140 lety se narodil geniální fyzik Albert Einstein. Co pokládal za svůj největší omyl?

Albert Einstein v roce 1921

Albert Einstein je dodnes považován za jednoho z nejvýznamnějších fyziků. Autor teorie relativity a držitel Nobelovy ceny za vysvětlení fotoelektrického jevu podle vědců v mnoha ohledech předběhl svou dobu, ale v něčem se i mýlil.

Po několikaleté analýze dat z tohoto největšího virtuálního radioteleskopu na světě pak vědci mohli konečně říct, že bezpečně vědí, jak vypadá černá díra ve středu galaxie M87 vzdálené 55 milionů světelných let.

Na fotografii je vidět seskupení horké a velice rychle rotující hmoty, kterou díra postupně nasává. Odborníci z projektu Event Horizon Telescope ji proto nazývají také „bránou do pekla“.

Einsteinova teorie potvrzena

Všechny obrázky černých děr, které vědci dosud veřejnosti představili, byly jen simulace nebo odhady. Snímek tak kromě fascinujícího pohledu na vzdálenou supermasivní černou díru potvrdil třeba obecnou teorii relativity Alberta Einsteina, od jejíhož objevu uplynulo už víc než sto let.

Snímek, který jsme viděli, velmi dobře odpovídá tomu, co dokážeme pomocí superpočítačů vymodelovat. Tedy jak se plyn, který se v okolí černé díry pohybuje, dostává do její blízkosti a pak do ní padá,“ říká astrofyzik Michal Bursa z Astronomického ústavu Akademie věd a dodává, že jev přesně odpovídá tomu, co Einsteinovy rovnice předpovídají.

Obecná teorie relativity

Obecnou teorii relativity, která převrátila fyziku naruby, popsal německý fyzik Albert Einstein 25. listopadu 1915 na zasedání Pruské akademie věd. Teorii odvodil bez pokusů a pozorování, jen pomocí úvah a racionálních analýz.

„Je to fakticky nová teorie gravitace. Ta ‚stará‘ Newtonova gravitační teorie začala selhávat při extrémních situacích, které se vyskytují hlavně v astronomii při velkých rychlostech, velkých vzdálenostech a vysoké hmotnosti,“ vysvětluje astronom Jiří Grygar. Albert Einstein byl podle něj geniální zejména tím, že teorii vymyslel prakticky zcela sám a pouze pomocí matematických výpočtů.

Černé srdce Mléčné dráhy

Kromě černé díry v galaxii M87 vědci pozorovali také supermasivní černou díru Sagittarius A* v centru Mléčné dráhy. Ta ale podle odborníků není tak aktivní, a proto je pro radioteleskopy těžší ji zahlédnout. Data z tohoto pozorování se stále zpracovávají, a tak si na snímek černé díry v naší galaxii budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Spustit audio

Související