Vyděsilo mě, jak je fenomén sexuálních predátorů rozšířený, říká zpěvák Klus, autor písně k dokumentu V síti

6. březen 2020

Víte, s kým vaše dítě na internetu komunikuje a že mu tam možná hrozí nebezpečí? Dokument „V síti“ se za prvních sedm dní v kinech stal nejnavštěvovanějším českým dokumentem v historii. Film přitáhl pozornost k takzvaným sexuálním predátorům, kteří oslovují děti na internetu a sexuálně je obtěžují. Posílají jim fotografie, kde jsou svlečení, nebo se jim nazí ukazují ve videohovorech a totéž chtějí i po nich.

Tvůrci dokumentu V síti v rámci osvětové kampaně zveřejnili také videoklip k nové písni, která se jmenuje „Je doma máma?“. Pro snímek ji složil Tomáš Klus. Sám muzikant se v něm převtělil do predátora, který si přes webkameru povídá s trojicí dospělých protagonistek filmu.

Čtěte také

Zpěvák, který byl hostem narozeninového vysílání Českého rozhlasu Plus, říká, že ho vyděsilo, jak rozšířený je fenomén sexuálních predátorů na internetu. Je rád, že jeho videoklip budí emoce, i když prý čekal více „hejtů“.

Přiznává, že psaní textu provázely těžké „porodní bolesti“: „Byli jsme pozváni na projekci se ženou a manažerem do sálu, kde jsme seděli sami, a byli jsme svědky sestříhaného materiálu bez rozostření, takže jsme viděli to, co vidí naše děti na monitorech, když jsou v kontaktu s predátorem.“

„Navíc nás pak Vít (Klusák), když jsme dostali tuhle čočku, vzal na oběd a tam nám aktivoval jeden z těch účtů. Viděli jsme útok predátorů v okamžik, kdy účet spustil. Ani jsem ten oběd nedojedl, jel jsem rovnou do studia, kde jsem měl v živé paměti některé věty, které jsem použil,“ popisuje Klus.

Václav Písecký, vedoucí oddělení informační kriminality pražské policie potvrdil, že si policie vyžádala od dokumentaristů natočený materiál. „Několika lidem jsme na základě toho sdělili obvinění z trestných činů, někteří jsou pravomocně odsouzeni a u dalších čekáme na procesní úkony, protože se nám podařilo díky tvůrcům odhalit závažnější trestnou činnost,“ říká.

Proč je podle Kamila Kopeckého z projektu E-Bezpečí základním pravidlem pro rodiče, aby děti nestrašili? Poslechněte si celý rozhovor, nebo se podívejte na video.

autoři: Jan Burda , Jana Přinosilová

Související