Vydejte se z Děčína na Vrabinec – po turisticky vděčné hřebenovce

28. březen 2022

Na skalní hrad Vrabinec můžete jednoduše vystoupat z Těchlovic. Prudce do kopce po červeně značené turistické cestě. Dá se tam ale jít zajímavou, desetikilometrovou hřebenovkou z Děčína.

Výchozím místem je železniční zastávka Děčín-Staré město. Hned od zastávky se držte červené značky, která vás bezpečně dovede na Vrabinec a následně do cíle výletu – těchlovické železniční nebo autobusové zastávky.

Z Děčína-Starého města stoupáte vzhůru do Horního Chlumu. Otevřenými dveřmi můžete nahlédnout do kaple a také si prohlédnout nádherně zrekonstruovanou vodárnu z roku 1930.

Po stovky let staré, kameny dlážděné cestě pak dojdete až k rozhledně Chlum. Kamenná kráska je celoročně přístupná a z ochozů je rozhled na celé Děčínsko. Přímo u rozhledny je i pohodlné zázemí pro turisty s vyřezávanými lavicemi a ohništěm.

Turistický ukazatel vás dále povede přes louky do obce Lesná, kde jsou pěkná boží muka s lavičkou. Na křížku stojí nápis v němčině. Přeložit by se dal asi takto: „Tvá horlivá snaha byla pozvednout nás k lidem a vytáhnout nás k Bohu. Blaho světa až do smrti. Šel jsi vpřed přes bídu a hanbu a voláš povzbudivě – následuj mě!“

Z Lesné půjdete dále po červené mírně do kopce a následně z kopce až na Vrabinec. Je to zvláštní přicházet k tomuto skalnímu hradu shora.

Pod Vrabincem je zázemí pro turisty, opečovávané těchlovickým spolkem. Je tu ohniště a připravené dřevo, přístřešek, stůl i lavice. Nechybí ani informační tabule, návštěvní kniha a dokonce vybavená lékárnička. Na skalní vyhlídky se dostanete pomocí řetězů.

Na tento výlet si vyhraďte celý den – nikam nespěchejte, odpočívejte, rozhlížejte se a taky si třeba i opečte buřty.

Spustit audio