Vůni květinových síní vyměnila za kydání hnoje a starost o devatenáct koní

24. říjen 2013

Děčínská květinářka Hana Bačkovská vyměnila vůni květin za odér v koňských stájích a podle svých slov s tím neměla nejmenší problém. Začala se věnovat chovu koní v prostorách někdejšího kravína a vepřína v městské části Březiny. Pravidelně do tamních stájí a ohrad směřují i mnohé děti.

S příchodem chladnějšího počasí vede Hana Bačkovská tréninky mladých milovníků koní stále častěji v kryté jízdárně. Zájem rodičů a jejich dětí o jezdecký sport si spíš pochvaluje.

„Na začátku školního roku, kdy začínají nejrůznější kroužky, se sem navalí dost dětí. Některé ale postupně odpadají. Hlavně proto, že jízdárna není vyhřívaná a v zimě je tu chladno. Není to prostě sport pro holčičky,“ tvrdí paní Hanka.

Děvčata ale stejně mají nad kluky zatím navrch. Většinu kluků totiž lákají spíše počítače.

„Mám tu tři chlapce a jinak se raduji z každého úspěchu svých svěřenců bez ohledu na to, o jaké závody jde. Asi nejvíc mě těší výsledky dcery Anety, která začala závodit před třinácti lety, tehdy jí bylo osm. Kvůli ní jsem od podnikání ve čtyřech květinových síních, které jsem měla, přešla na chov koní. Těch vlastních máme sedm, ostatních dvanáct patří jiným majitelům. Zatímco dříve jsem měla ve svých prodejnách květin hodně zaměstnanců, tady se o chov starám sama s dcerou a zaměstnávám ještě jednoho pána,“ svěřuje se Hana Bačkovská.

Farma v Březinách - děti se učí nejen jezdit na koních, ale koně třeba i hřebelcovatí a zvládat i další jednodušší práce

Připouští, že chov koní je docela dřina, ale změny profese zatím nelituje. Cítí se spokojenější. A má radost z toho, že se do Březin na farmu vydává i spousta dětí a dospělých, kteří si přijdou třeba jen koně pohladit, vezmou sebou suchý chléb či pečivo a nebo jiné pamlsky. Když je hezké počasí, je tam pořád živo.

autor: Josef Suk
Spustit audio