Všichni na jaře dostáváme nějakou tu mízu, tvrdí psychoterapeutka Zuzana Hrochová

Zima skončila, začíná jaro. Co to dělá s lidmi? Nevědomky si dopřáváme jarní očistu, tvrdí psychoterapeutka Zuzana Hrochová.

„Jsme součástí přírody, která si dokáže v různých obdobích a situacích poradit sama. Už staří Slované měli očistné programy,“ říká Zuzana Hrochová. „Jsme po zimě unavení a najednou začínáme přemýšlet jinak - že bychom potřebovali shodit tu zátěž, kterou jsme nabrali za zimu.“

Tradice se mění, třeba každoročně přichází to, že ženy a muži chtějí dobře vypadat do plavek – tak lidé na sobě začínají, jak se říká, pracovat už v březnu. „Takže změníme jídelníček, tím se ulehčí i organismu. Když třeba vyloučíme řadu takových těch těžkých jídel, tak se uleví i psychice,“ říká Hrochová.

Doporučuje dělat ale malé kroky. Nemá smysl stavět před sebe úkoly, které ani nelze splnit. Třeba při změně váhy. „Nechce to jíst méně, ale častěji a malé porce. A zajímat se o to, co jím,“ dodává.

A jak je to s podporou okolí? To podle Zuzany Hrochové určitě platí. Buď podpora partnera, okolí nebo třeba i to, že zvolíme nějakou prospěšnou aktivitu ve skupině, třeba hubnutí.  „Ne nadarmo české přísloví říká ve dvou se to lépe táhne,“ usmívá se.

Dodává, že s příchodem jara nastávají i jiné změny. Lidé více ožívají, začínají se více zajímat o protějšky: „Jak rozkvétá ta zem a všechno je vlahé, ptáci více zpívají, tak jako by všichni dostáváme nějakou tu mízu,“ říká Hrochová.

autoři: Eva Bucharová , směna ČRo Sever
Spustit audio