Všechny ryby jsou jedlé, záleží na tom, co vám chutná

7. leden 2016

„Pak je rozdíl mezi chutí ryb kaprovitých a dravých,“ dodává Ing. Miloš Urych, předseda Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

„Sám jsem začínal jako kluk ještě v předškolním věku, protože otec byl taky rybář, takže mě vodil s sebou,“ vzpomíná Miloš Urych. „Tehdy ale ještě nebyly dětské povolenky, muselo to být s dospělým doprovodem.“

Český rybářský svaz se dnes o ten rybářský „potěr“ stará. Také Severočeský územní svaz se připojil k akci 1. dětská povolenka zdarma. Rybáři se ale taky musejí starat o chov ryb. „Kapr je v Čechách hlavní lovenou rybou a je třeba ho do revírů doplňovat, přirozená produkce nestačí. Hmotnost násadové ryby se zvýšila na 1 kilogram a míra na 40 cm,“ upřesňuje Miloš Urych.

Kapr, ryba, rybolov

Největším severočeským revírem je Nechranická nádrž, je dobře zarybňovaná a v dosahovaných úlovcích se drží v první desítce českých revírů vedle takových ploch, jako je Orlík nebo Lipno. A kdo holduje pstruhovým vodám, najde takový revír i v blízkosti Nechranic.

Celé povídání s Ing. Milošem Urychem, předsedou Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu si můžete poslechnout ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.