Všechny děčínské neziskové organizace získaly od města peníze na provoz do konce roku

31. květen 2019

Měsíc žila polovina děčínských neziskových organizací v nejistotě. Zastupitelstvo totiž chtělo prověřit jejich přínos pro město, než schválí dotace na provoz. Včera večer si mohly konečně oddechnout.

Polovina neziskových organizací nedostala v prvním kole dotaci kvůli pochybnostem, které o jejich fungování měli někteří členové rady. V jejich čele stojí primátor města Jaroslav Hrouda.

„Jsem si zcela jist, a mám k tomu důkazy, že několik neziskových organizací u nás je pouze parazitními společnostmi. S Agenturou pro sociální začleňování jsme se dohodli na spolupráci, že špatnou činnost těch neziskovek společně odhalíme a ty, které nebudou ochotny naslouchat opravdovým potřebám města, se společně pokusíme odstranit,“ shrnul Hrouda.

Zastupitelé nakonec přiznali dotaci i druhé polovině neziskových organizací – ty teď vědí, že letos ještě mohou pracovat naplno.

„Bylo jasné, že jsme některé podpořili. Vůbec nemám problém s neziskovkou, která podporuje vozíčkáře, invalidy, slepé, staré a mnoho dalších,“ vysvětluje primátor.

Příští rok už by neziskové organizace touto nejistotou procházet neměly. Vize je taková, že vedení města nastaví smluvní vztahy, a místo dotací bude platit přímo za objednané a vykonané sociální služby.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související