Vrch Soláň může být nejen součást hřebenové túry, ale také nevšední kulturní zážitek

18. srpen 2019

Vrch Soláň s nadmořskou výškou 860 metrů se tyčí u malebné obce Velké Karlovice. Leží na Valašsku v okrese Vsetín ve Zlínském kraji. Hoře Soláň se často přezdívá Valašský Olymp, protože se proslavil velkou koncentrací umělců, kteří zde žili a tvořili.

Jedním z nich byl i malíř Karel Hofman, který si na Soláni koupil dům po malíři Aloisi Schneiderkovi. Dnes tam žije malířova dcera, akademická sochařka Marcela Vajceová-Hofmanová, která dům otevřela veřejnosti a vybudovala z něj Valašský ateliér u Hofmanů

Vytvořila v něm celkem tři galerie. A připojila k němu i okolní galerii v přírodě, ve které jsou umístěny keramické a dřevěné plastiky. V zahradě se navíc nachází také přírodní dřevěný amfiteátr, kde se odehrávají vernisáže a svatební obřady.

V bývalé hospodářské budově je pak k vidění trvalá expozice keramiky samotné sochařky a obrazů jejího syna Ondřeje Vajceho. V galerii s názvem Legendy Soláně můžete vidět díla Karla Hofmana, Jana Kobzáně, Františka Podešvy, Aloise Schneiderky, Josefa Schneiderky a Ludvíka Schneiderky.

Soláň stojí ve Vsetínsko-Hostýnské pahorkatině mezi obcemi Velké Karlovice a Hutisko-Solanec. Je pohodlně přístupný po silnici spojující Velké Karlovice s Rožnovem pod Radhoštěm. Místo je opředeno také mnoha pověstmi a legendami.

Přímo ze zahrady Valašského ateliéru u Hofmanů je nádherný výhled na hřebeny Javorníků. Ateliér je otevřený vždy v sobotu a v neděli a také o svátcích od 10 do 18 hodin.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio