Vrch Oblík nabízí nejen úchvatný rozhled. Podle legend tam můžete načerpat i spoustu energie

1. červen 2020

Kopec Oblík rádi malovali umělci už v 17. století. Z Oblíku byl dokonce dovezen kámen pro slavnostní zahájení stavby Národního divadla. Pojďte se teď s námi vypravit na jeho vrchol.

Na Oblík se dostanete například z vesničky Mnichov – zelená turistická stezka z ní vede přímo nahoru na kopec. Po zelené na tento kopec můžete vystoupat třeba i z Loun – přímo z náměstí je to kolem statku po Oblíkem až na vrchol 8 kilometrů.

Národní přírodní rezervace Oblík je porostlá stepní vegetací. Roste tu hlaváček jarní, divizna, koniklec i len rakouský. Je to taková step na sopce.

Potkat se tam můžete s otakárkem fenyklovým, dudkem chocholatým nebo užovkou hladkou.

Z vrcholu ve výšce 509 m n. m., kde stával v 16. století kostelík sv. Jiří a později maják k navigaci letadel, je kruhový výhled do okolí.

Uvidíte okolní kopce, jako jsou Raná, Milá, kochat se můžete také pohledem na město Louny a okolní obce. Za protáhlým hřbetem Dlouhé hrbí jsou k vidění výrazné vrchy Zlatník a Bořeň. Směrem na východ se tyčí Srdov a Brník a za nimi další vrcholy Českého středohoří – Hradišťany, Milešovka i výběžek Košťálu. Jižně pak uvidíte osamělý dominantní Hazmburk.

Oblík přitahoval lidi už od pravěku. Archeologické nálezy dokazují osídlení napříč časem – sídlili tu i Keltové. Od poloviny 15. století pěstovali na jižních svazích Oblíku naši předci révu vinnou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.