Vrba, Hirsch, Feder a další hrdinové „volili život“. Z míst, kde zdánlivě nebyla naděje, ale našli cestu zpět

13. červen 2022

„Člověk by se nikdy neměl přidat k většině, pokud páchá zlo,“ cituje rabín David Maxa Tóru v úvodu dalšího dílu podcastu Hrdinové. Mezi oblíbené hrdiny rabína Maxy patří Richard Feder, který byl v letech 1961 až 1970 vrchním zemským rabínem.  Během války přišel o celou svou rodinu. Někteří její členové zemřeli v terezínském ghettu, další byli zavražděni ve vyhlazovacích táborech. 

Přesto se rabín snažil v Terezíně udržovat duchovní život: Vedl bar micva, oddával snoubence, ale také dodával ostatním naději. Navzdory tragickým osobním ztrátám pokračoval v této činnosti i po skončení války.

Čtěte také

Vedle Richarda Federa podcast Hrdinové připomíná také Fredyho Hirsche, pedagoga a sportovce, sionistického aktivistu. Do Československa přišel v roce 1935 z Německa jako uprchlík před nacismem.

Po okupaci a zavedení rasových zákonů se věnoval židovským dětem, se kterými sportoval a hrál si na hřišti Hagibor. O děti se staral i v Terezíně a Osvětimi, kde za podivných okolností zemřel na otravu barbituráty.

Jedním z těch, kdo s Hirschem krátce před jeho smrtí mluvil, byl Rudolf Vrba. Slovenský Žid, kterému se spolu s Alfrédem Wetzlerem podařilo z Osvětimi utéct a předat svobodnému světu velmi důležitou zprávu o strašlivých poměrech ve vyhlazovacích táborech.

rabín David Maxa

David Maxa zmínil také povstání osvětimského Sonderkommanda, a nezapomněl ani na ty Židy, kteří se dostali do zahraničních armád a bojovali proti nacismu se zbraní v ruce, ani na přeživší, kteří začali nový život v Izraeli.

„Byli to lidé, kteří následovali přikázání: ,A vyvol si život‘´. Přesto, že se setkali s ohromnou destrukcí, absolutním despektem k životu, podařilo se jim najít si cestu zpátky,“ říká rabín David Maxa.

Další díly uslyšíte každý všední den po 13. hodině, a to až do 17. června. Ve vysílání Plusu, na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas či dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související