Vojtěch Vodochodský už předčí svého otce. Pro Ivana Vodochodského bylo synovo studium na DAMU šokem

5. srpen 2022

Podobu byste u nich hledali marně, geny ale přeskočily. Do pořadu Slavné dvojice zavítali herci Ivan Vodochodský a jeho syn Vojtěch, kterého katapultovala role Petra Sepešiho v minisérii Iveta.

Ivan Vodochodský není jen herec, proslul také jako kuchař, podnikal a koketoval s politikou. „Hrát jsem chtěl vždycky, ale jsem spíš herec z leknutí. Nejsem vystudovanej, tak jsem rád, že jsem se dostal k divadlu.“ Na rozdíl od svého otce Vojta herectví vystudoval, ale nikdy mu to nepředhazoval. „Ale vlastně můžu,“ šibalsky se zamýšlí Vojta ve studiu.

To, že podal přihlášku na DAMU, bylo pro rodinu velké překvapení. „Vzpomínám si, že on do 18 let chtěl být pořád něco počítačovýho. Jeho ségra byla trefená divadlem odmala, ale Vojtu divadlo nikdy moc nezajímalo. A najednou jsme se to jen tak mimochodem dozvěděli, protože úmyslně nechal přihlášku v kuchyni na baru,“ vypráví Ivan.

Vojta jim o svých plánech neřekl, protože nevěděl, jak by je přijali a také to ještě neměl úplně promyšlené. „On se asi bál, že se budu durdit, ale já se tak nedurdil, jen jsem mu řekl, že opravdu je to jedno z nejtěžších povolání. Já vyzkoušel kuchařinu a herectví a ty profese mají strašně moc společného. Musíte mít štěstí na to správné místo a na lidi kolem sebe. Děláte od nevidím do nevidím a nemáte nic jistýho. Po horníkovi je to nejstresovější povolání. Vždyť kuchaři pracují ve vedru až 60 stupňů a chodí pro věci do mrazáku, kde je minus 18, a pořád něco tahají,“ vysvětluje souvislosti Ivan.

Kdyby mu to nešlo, vyhodil bych ho

I přes svoje mládí si Vojta uvědomuje, že úspěch netrvá věčně. „Teď se dá říct, že jsem na vlně. Po škole jsem tu vlnu neměl, nabídky nechodily. Až později se zadařilo prostřednictvím castingu.“ A nenapadlo ho nechat si pomoct od táty, který je zároveň producentem? „Za tátou jsem šel akorát pro radu. Jinak si chci jít svoji cestou,“ říká Vojta. „Nabídl jsem mu, že by mohl hrát průběžnou roli v seriálu, ale on odmítl, že by se cítil protekčně. Přitom jsem mu řekl, že kdyby byl špatnej, tak já budu první, kdo ho vyrazí,“ doplňuje ho otec, který si se synem vizuálně není zrovna moc podobný.

Na konto jejich podoby se Ivan Vodochodský jako výrazný tmavovlasý typ směje, že obě jeho děti jsou blonďaté a modrooké. „Ale mám prej po tátovi tvar očí. A taky mám vkus na jídlo. Vařit mě baví, to se určitě od taťky rád něco naučím,“ těší se Vojta. „To je fakt. Oproti manželce a dceři – ty mně v životě neřekly o radu,“ lamentuje naoko Ivan. Vojta prozradil, že když jede domů, tak si občas poručí španělské ptáčky, ty prý táta umí výborně. Od mámy má zase rád plněné papriky.

Ivan Vodchodský, Alex Mynářová a Vojtěch Vodochodský

Ivan Vodochodský je se svojí ženou Dášou už 33 let a tvrdí, že tenkrát se vzali spíš zkušebně. Jak to bylo? Vojta natáčel minisérii o Ivetě Bartošové, ale doba úspěšné zpěvačky ho minula. Vyptával se na ni táty, který ji znal osobně? A proč Ivan brečel? Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio

Související