Vodohospodáři chtějí u Kryr vybudovat novou vodní nádrž. Má k ní vést desítky kilometrů dlouhý přivaděč vody z Ohře

16. únor 2022 09:39

Kolem roku 2034 by mohla u Kryr na Lounsku začít stavba nové vodní nádrže. Kvůli zmírnění sucha v části Lounska a Rakovnicka ji plánuje Povodí Ohře. Aby mohli vodohospodáři v projektování pokračovat, potřebují změnit tzv. zásady územního rozvoje Ústeckého kraje. Kromě vlastní nádrže totiž chtějí postavit i desítky kilometrů dlouhý přivaděč vody. 

„Předpokládá se rozloha zhruba 124 hektarů. Pro představu – Nechranická vodní nádrž je asi desetkrát větší, něco přes 1300 hektarů,“ uvedla při představení změn v zásadách územního rozvoje urbanistka Lenka Chlanová.

Nová nádrž u Kryr na Lounsku má zadržet zhruba sedm milionů kubíků vody. Maximální naplnění nádrže je pak ještě o dva miliony větší. Podle Jana Svejkovského z Povodí Ohře pomůže v boji se suchem: „Všechna tady ta voda by byla použitelná pro závlahy nebo zvýšení průtoků v potocích.“

Vedle vlastní nádrže žádají vodohospodáři o změnu krajského územního plánu i pro přivaděč, který má dovést do oblasti vodu z Ohře. Potrubí povede v zemi desítky kilometrů a dotkne se například Žaboklik na Lounsku.

Tamní obyvatel Jaroslav Zídek má s plány povodí problém: „Konkrétně v naší obci trochu postrádá smysl, aby ten přivaděč vedl přímo kolem zastavěných oblastí. Například nám to vede před domem. Také zemědělsky hospodaříme, ale nevidím, že bychom z toho měli mít nějaký velký užitek.“

Přivaděč vody pro nádrž budou moci využívat i některé obce

Podle Jana Svejkovského se ale bude o přesné trase přivaděče ještě jednat. Zásady územního rozvoje pouze stanoví koridor, kudy by potrubí mohlo vést. Některé obce na trase přivaděče by navíc mohly z potrubí vodu odebírat do vlastních nádrží. „Ta oblast může tu vodu využít pro závlahy, protože tam bude schovaná pro hasiče i další využití,“ doplňuje Svejkovský.

Vybudování nádrže Kryry zabere desítky hektarů kvalitní zemědělské půdy. Podle projektanta Karla Beránka ale nádrž umožní lepší hospodaření na dalších polnostech. „To, že se tady ztratí tady ta část kvalitní půdy, je kompenzováno tím, že jak tady na Podbořansku, tak zejména na Rakovnicku, bude velmi významná část také kvalitní půdy podpořena tím, že bude mít lepší podmínky – bude moci docházet k nějakým zálivkám.“

K aktuálnímu plánu na změnu zásad územního rozvoje kraje můžou ještě obce, majitelé pozemku a veřejnost podávat Ústeckém kraji připomínky a to do 22. února.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související