Vlčím smečkám se v Čechách daří – zasahuje k nám už 22 teritorií této chráněné šelmy

2. únor 2021 09:19

Vlčí smečky se pomalu vrací do Čech. Podle unikátního výzkumu, na kterém se podíleli ochranáři, Zemědělská univerzita a správy národních parků, zasahuje na území České republiky 22 teritorií. Tahle šelma přitom z naší přírody zmizela na dlouhá dvě staletí.

Po vlčích stopách jsme se mikrofonem vydali do Národního parku České Švýcarsko. Reportérka Českého rozhlasu Daniela Pilařová nejprve došla s Lukášem Žákem z České Zemědělské univerzity k fotopasti ukryté na stromě hluboko v lese za Doubicí na Děčínsku – prohlédnout si snímky, které fotopast pořídila.

Snímek vlků pořízený jednou z fotopastí, které jsou umístěny v Českém Švýcarsku

„Snažíme se ke každému z těch teritorií umístit alespoň čtyři fotopasti. Chceme monitorovat počet zvířat a jejich reprodukci – mít prostě představu, co se v těch teritoriích děje,“ vysvětluje Žák.

Monitoringem vlků ve Šluknovském výběžku se zabývá už skoro sedm let. A může tak, jak se říká z první řady pozorovat, jak dobře se u nás vlkům daří.

„Víme teď už, že ta šumavská smečka, ten český pár, je tvořen fenou, která pochází od nás. Ten její partner je z té alpské. Ta naše česká oblast je taková křižovatka těch subpopulací. Srdce Evropy se vším všudy,“ usmívá se Lukáš Žák.

Noční snímek vlků pořízený jednou z fotopastí, které jsou umístěny v Českém Švýcarsku

O tom, že se v srdci Evropy vlkům daří, mluví i koordinátor projektu na ochranu velkých šelem, Miroslav Kutal z hnutí DUHA: „Na území České republiky v roce 2020 zasahovalo alespoň 22 vlčích teritorií. Oproti roku 2019 se jejich počet zvýšil o čtyři.“

Zvyšující se počet vlků ale netěší zemědělce a chovatele dobytka. Třeba Ústecký kraj vyplatil v loňském roce na kompenzacích za usmrcená hospodářská zvířata vlky 59 tisíc korun. Před dvěma lety to bylo víc než půl milionu.

Spustit audio

Související