Vlčí smečky se zřejmě zabydlují i v Krkonoších. Není možné, aby jeden dělal ochranu stád, a druhý ne, to bude pro vlky „krmítko“, myslí si farmář

25. květen 2023

Mezi další hory, které se opět stávají domovem vlka, patří Krkonoše. To přináší radosti i starosti. Vlk do přírody patří, tvrdí její ochránci, farmářům však přináší obavy, aby si vlk k nim nezvykl chodit jako do ledničky.

Čtěte také

Už prakticky ve všech regionech Libereckého kraje byli pozorováni vlci. Vrací se také do Krkonoš. K radosti ochránců přírody ale také nelibosti některých farmářů a myslivců. Na svou Farmu Hucul je sezval Ivan Karbusický, aby si vyměnili zkušenosti s ochranou stád v jiných regionech a také získali informace od Správy Krkonošského národního parku.

Farma Hucul v Krkonoších. Farmáři se snaží svá stáda chránit před útoky vlků

„Není možné, aby jeden farmář si dělal ochranu stád, a druhý nedělal. To by bylo ‚krmítko‘ pro vlky. Tam si bude chodit na snídani, na večeří, na oběd, a když se takhle naučí, tak pak překonává i ochranu těch, kteří si ji dělají,“ myslí si Ivan Karbusický.

Návrat vlka do Krkonoš zřejmě způsobí, že louky vzdálenější od farem nebudou spásány, protože tam by zabezpečení stád vyšlo i přes možné dotace velmi draho.

Liberecký kraj za loňský rok chovatelům na náhradách škod vyplatil přes 650 tisíc korun.

Jak se chovat při setkání s vlkem v přírodě? A za jakých okolností je dovoleno vlky v přírodě střílet? Poslechněte si reportáž Jaroslava Hořeního.

Spustit audio

Související