Vlaštovičník se nehodí jen na odstraňování bradavic. Poradí si i s dalšími neduhy

20. únor 2020

Vlaštovičník je takový velmi užitečný plevel. Roste na rumištích, ve křoví i na kompostu. Ppřežije i abnormální sucha a vedra a dokonce ho můžete najít i přes zimu. Na oranžovou, hustou šťávu vlaštovičníku si určitě vzpomenou všichni, kteří jako děti trpěli na bradavice

Šťávou vlaštovičníku se bradavice potírají. Po dvou týdnech bradavice obvykle zmizela.

Ale pozor – pokud budete chtít bradavici potřít šťávou z vlaštovičníku, musíte si být opravdu jisti, že jde o bradavici. Mateřské znaménko nebo pihu šťávou nepotírejte!

Vlaštovičník používají lidoví léčitelé i na další neduhy. Bylinka uvolňuje střevní křeče, pomáhá při bolestivé menstruaci, tlumí bušení srdce i dráždivý kašel.

Při hučení v uších doporučují lidoví léčitelé pít 2 až 3 šálky nápoje, který připravíte tak, že bylinku spaříte vroucí vodou.

Vlaštovičník obsahuje přes 20 alkaloidů až opiového typu. Je částečně jedovatý, tak se před samotným užíváním vždycky poraďte s odborníkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.