Vladimíra Dvořáková: To, že se Trump sešel s Babišem a ne se Zemanem, o něčem vypovídá

11. březen 2019

S jakými cíly odjel český premiér Andrej Babiš na schůzku s Donaldem Trumpem? A jaké výsledky přineslo vzájemné jednání obou stran?

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové bylo americko-české jednání zaměřené hlavně na otázky politicko-hospodářské spolupráce a hrozby zavedení cel na zboží dovážené z evropských zemí.

Pravděpodobně se řešila i otázka našeho vývozu zbraní do USA a naopak nákupu amerických zbraní, zejména vrtulníků, českou armádou. Z dlouhodobějšího hlediska tato schůzka prý ukazuje na návrat americké zahraniční politiky vůči střední a východní Evropě k době před Barackem Obamou.

Trump nejedná s „jednou“ Evopou

Monika Babišová, Andrej Babiš, Donald Trump a Melania Trumpová v Bílém domě

„George W. Bush výrazně rozlišoval starou a novou Evropu. Byl jednu dobu v silném konfliktu se starou Evropou, tedy především s Francií a Německem. A naopak preferoval Českou republiku nebo Polsko z hlediska strategických zájmů,“ říká Dvořáková.

Obama chtěl jednat s jednou Evropou, ne s jednotlivými státy. Trump zase zvolil spíš strategii určitého rozdělování. A je otázka, jestli je to pro nás dobře. Jestli desetimilionový stát, tedy něco jako New York, má šanci tyto věci sám vyjednávat.“

Zemanova politika se USA nelíbí

Svoji roli ve vzájemných česko-amerických vztazích hraje podle Dvořákové i kauza kolem společnosti Huawei a kybernetické bezpečnosti. Ta totiž do jisté míry odráží probíhající obchodní konflikt mezi USA a Čínou, na jehož řešení se Spojené státy nyní silně orientují.

„Že se s Trumpem nesešel český prezident, který o schůzku dlouhodobě usiloval, ale premiér Babiš, vypovídá něco o určitých mocenských vztazích těchto dvou osobností české politiky,“ uvažuje profesorka Vysoké školy ekonomické v Praze.

„Naznačuje to také, že politika, kterou zastává Miloš Zeman vůči Číně, je pro Spojené státy spíše nepříjemná,“ myslí si Vladimíra Dvořáková a dodává, že naopak vyjádření našich tajných služeb o kybernetické bezpečnosti vnímají USA příznivě.

Další témata rozhovoru: Dopustil se místopředseda hnutí ANO korupce v tendru na mýto? Souvisí jeho vyšetřování s policejní razií na brněnské radnici? A jaký smysl by mělo zavedení takzvaného klouzavého poslaneckého mandátu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související