Vladimír Burjánek: Ceny

4. červen 2023

Znáte to, člověk musí občas udělat pořádek v tom, co skladuje. Všechno prohlédnout, vyházet věci nepotřebné a uvolnit místo dalším. Letos v zimě jsem se zaměřil na papírové dokumenty, doklady, výstřižky a lejstra. Spojil jsem příjemné s užitečným. 

Čtěte také

Vzal jsem pokaždé při přípravě krbových kamen na topení nějakou složku papírů, vyndal jeden list po druhém ze šanonu, prohlédl, zmačkal a hodil do kamen. Produktivita byla úžasná a úspěšnost se blížila 99 procentům. Až jsem se divil, kolik zbytečných papírů jsem nashromáždil. Nyní posloužily jako podpalovač a celou zimu jsem nekoupil pepo ani jiné zázraky.

Při jedné čistce jsem se pobavil. Objevil jsem jídelní lístek z jednoho motorestu na Hradecku. Chybělo na něm sice datum, ale čtení to bylo zajímavé.

Čtěte také

Vybral jsem z nabídky, co bych si dal a kolik bych zaplatil. Ze staročeské posnídávky a svačiny třeba kmotrovu domácí kýtu s okurkou na prkýnku - 150 g za 7 korun.

Polévku jako grunt - couračku se smetanou za korunu šedesát. Maso jako špunt - svíčkovou na smetaně mlynáře Vondry za 6 káčé. Dohromady necelých 15 korun. Kdybych se chtěl rozšoupnout a dát si řízek s bramborovým salátem na objednávku, byl za desetikorunu. Vnuci se cenám dost nasmáli.

Inu, nic není staršího než včerejší noviny a někdejší jídelníčky asi z počátku devadesátých let.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Promítání

    Lidské myšlenkové pochody jsou mnohdy nevyzpytatelné. Spustí se najednou a jedou. Říkám tomu soukromý krátkometrážní vzpomínkový biograf. Začne nenadále, z ničeho nic.

  • Vladimír Burjánek: Jaro

    V poslední době jsme často svědky toho, že neplatí letité ohraničení ročních období. Mnohdy se stane, že z dlouho trvající zimy přecházíme rovnou do léta.

  • Vladimír Burjánek: Kůže

    Můj dědeček byl řezník. Na vesnici s přibližně 800 obyvateli, ve které se uživila řeznictví 2, 3 obchody se smíšeným zbožím, 2 hospody, 4 zahradnictví a další služby.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.