Vláda v demisi vyhlásila nouzový stav: Přehled omezení a opatření

Od půlnoci z 25. na 26. listopadu 2021 začal v Česku znovu platit nouzový stav. Kvůli zrychlování epidemie koronaviru ho vyhlásila vláda v demisi. Zpřísnila taky protiepidemická opatření.

První adventní neděle bude letos bez vánočních trhů. Bez výjimky je zakázala vláda v demisi, která zároveň od půlnoci na 26. listopadu vyhlásila nouzový stav. Zpřísnila taky další protiepidemická opatření, která platí od 26. listopadu 2021, 18:00 hodin.

Trhy a kulturní akce

Pořádání adventních trhů je zakázané, výjimku má jen prodej kaprů a vánočních stromečků. V Liberci už dřív zrušili program ke slavnostnímu rozsvěcení vánočního stromku, s trhy ale počítali. Konat se tak nakonec nebudou.

Oproti tomu běžné trhy například se zeleninou a dalšími potravinami můžou fungovat za stejných opatření jako dosud. Venku se nebude smět pít alkohol a z jídelních zón v nákupních centrech si budou moc lidé odnést jídlo jen s sebou.

Kabinet taky omezil plesy a další hromadné akce nad 100 lidí. Na sportovní utkání nebo do divadel bude moct přijít nejvíc 1 000 lidí. Výjimku mají pohřby, kde vláda počet účastníků neomezuje. Na kulturní a sportovních akcích stále platí předchozí režimová opatření; tedy vstup jen pro očkované nebo lidi po prodělání nemoci covid-19.

Restaurace, bary a kluby

Všechny restaurace, bary a kluby musí být od 26. listopadu v době od 22:00 do 5:00 zavřené. Podle spoluzakladatele Asociace restauratérů Václava Vojíře to ovlivní hlavně noční podniky. „Konec ve 22 hodin pro podniky, které dělají gró tržeb od 23 hodin dál, je v tuto chvíli na úrovni lockdownu a v podstatě likvidační, právě proto, že na to nejsou napasovány žádné kompenzace,“ uvedl.

Asociace restauratérů chce proto jednat o rozšíření kompenzačních programů, které tento týden oznámil končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z ANO. Ten zároveň řekl, že podnikatelé, kterým kvůli protiepidemickým opatřením klesnou tržby o 50 procent a více, by mohli mít nárok na vyšší finanční podporu než teď.

Pracovní povinnost pro zdravotníky

Vláda schválila také pracovní povinnost pro zdravotníky. Jde o to, aby lékaři z ordinací pomohli v nemocnicích. V tomto případě ministr Vojtěch spoléhá hlavně na dobrovolníky, jako v minulých vlnách. Nesouhlasí s tím ale předseda sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, podle něj už dříve hejtmani žádali o tyto dobrovolníky a ukázalo se, že zájem převyšoval poptávku.

 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související