Vítězní Starostové pro Liberecký kraj dávají přednost čtyřkoalici s ANO, ČSSD i ODS

9. říjen 2016

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj zatím jednají o velké koalici. V krajské vládě získali s výrazným náskokem osmnáct křesel ze čtyřiceti pěti. Do koalice by chtěli získat další tři patrnery – druhé ANO (devět křesel) a také ČSSD a ODS (obě strany po čtyřech mandátech).

Zatím se ale nedohodli, jak informoval lídr Starostů a dosavadní hejtman Martin Půta. A vysvětlil i důvod, proč Starostové pro Liberecký kraj chtějí tak širokou koalici: „Náš kraj je malý. My potřebujeme podle mého názoru tu silnou koalici také proto, abychom dokázali přesvědčit některé ministry, že investice v Libereckém kraji jsou stejně důležité jako v krajích, které jsou násobně větší,“ řekl.

Jednání budou pokračovat ve středu a ve čtvrtek. Případná čtyřkoalice by měla třicet pět mandátů. Ostatní křesla v krajském zastupitelstvu připadají na KSČM a Změnu pro Liberecký kraj (v obou případech po čtyřech mandátech) a Svobodu a přímou demokracii - Tomio Okamury a Stranu Práv Občanů (dva mandáty). Volební účast v krajských volbách dosáhla necelých 36 procent.

autoři: Ivana Bernáthová , ces
Spustit audio