Vírová galaxie, Měsíc s Polluxem a rychlé Lyridy: Procházka dubnovou oblohou

27. březen 2021

Nad hlavou budeme mít v dubnu všechny planety, viditelné pouhým okem. Pozorovatelé meteorů budou mít asi smůlu a světelných „škrtnutí“ bude na nebi nejspíš jen pomálu.

V dubnu už máme jarní souhvězdí pěkně pohromadě. Přívlastek „jarní“ má i dobře známý trojúhelník, který nám usnadňuje orientaci na obloze. Jeho body jsou jasné hvězdy Regulus ve Lvu, modravá Spica v Panně a oranžový Arktur v Pastýři.

Pod ojí Velkého vozu

Velký vůz nad Aljaškou

Nad hlavou téměř v zenitu svítí Velký vůz, jak zní lidový název pro menší část souhvězdí Velké Medvědice. Pod jeho ojí se nacházejí Honicí psi a pod nimi – a zároveň nad Pannou – shluk slabších hvězd zvaný Vlasy Bereniky. Vezměte si hvězdnou mapu a ujasněte si, kde jsou další hvězdy a souhvězdí jarní oblohy.  A máte-li po ruce triedr, tím líp; můžete vyhledat i objekty hlubokého vesmíru. Zkuste třeba Vírovou galaxii M51, jednu z nejjasnějších a nám nejbližších galaxií. Nachází se pod ojí Velkého vozu v blízkosti hvězdy éta Ursa Major, zvané také Benetnaš.

„Sblížení“ Měsíce se souhvězdím Blíženců

Hlavní plačka Benetnaš

Arabové viděli ve Velkém Vozu zástup tří plaček, provázejících rakev se zesnulým. První z nich, éta Ursa Major, dostala proto jméno Benetnaš z arabského „banat na'š“, česky „hlavní“ (míněno „truchlící“ nebo „plačka“).

Zdroj: Wikipedie

Až na Uran a Neptun budou v dubnu viditelné všechny planety. Merkur sice až koncem měsíce večer nad severozápadním obzorem, stejně tak tamtéž i Venuše. Ale Mars můžeme spatřit po celý duben v první polovině noci a Jupiter se Saturnem budou ráno nad jihovýchodním obzorem. 6. a 7. dubna brzy ráno uvidíme obě planety pěkně pohromadě s Měsícem. Tím jsme se dostali k úkazům. 19. dubna bychom mohli vidět konjunkci Měsíce s hvězdou Pollux v Blížencích, a to ve 22 hodin středoevropského, pozor, už letního času! Pollux bude necelé 4° severně. Tím ovšem výčet úkazů skončil; ostatní, co by také stály za pokoukání, se odehrávají bohužel za bílého dne.

S trochou štěstí nebo triedrem

Spirální galaxie M51, které se říká také Vírová galaxie

To je i případ pravidelného meteorického roje Lyrid, jehož maximum nastane 22. dubna kolem 15. hodiny. Některé z těchto rychlých „létavic“ bychom však večer a v noci přece jen vidět mohli, i když 18 meteorů za hodinu jako při odpoledním maximu to určitě nebude.

Z komet připadá k pozorování v úvahu kometa C/2020 R4 Atlas, která se bude pohybovat na rozhraní souhvězdí Hadonoše a Hada. Chce to ale silnější triedr a vědět, kde ji hledat. Pomůže podívat se nejprve na stránky Heavens-above.com, kde je i mapka a poloha komety v Sluneční soustavě.

A měsíční fáze navrch…

Konec naší dubnové Procházky patří jako tradičně Měsíci. 4. dubna poslední čtvrť, 12. dubna nov, 20. dubna první čtvrť a 27. dubna úplněk, kdy bude náš souputník zároveň v tzv. přízemí – letos třetím největším. Blíže Zemi bude pak už jen v květnu a vůbec nejblíž v prosinci. Přejeme vám čisté nebe!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související