Víkend v Ústeckém kraji nabízí přehršel kulturních akcí – od středověkých klání přes divadla až po výšlap na Bukovku

14. říjen 2021

Vyšlápněte s námi na Bukovku, užijte si Podzim na vesnici v zubrnickém skanzenu, prožijte Středověký den na Střekově, nebo vyrazte do Jiřetína pod Jedlovou na drakiádu – každý si může vybrat podle svého vkusu a zájmu.

Sobota 16. října

Na 16. října jsme pro vás společně s Klubem Českých turistů připravili 2. ročník turistického pochodu Se Severem na Bukovou horu. Má dvě trasy – z Malého Března a z Těchlovic. Z obou stanovišť se startuje mezi 9:30 a 10:00. V cíli pochodu vás bude čekat buřt zdarma a hudební program, který obstarají Harcovníci. Každý účastník navíc dostane zdarma první díl DVD Severočeské rozhledny z dílny Českého rozhlasu Sever a pamětní list. Na tři vylosované účastníky pochodu čeká navíc výhra – DAB rádio.

Buková hora - vysílač

Teplická konzervatoř pořádá 16. října od 10:00 tradiční DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Zájemci o studium si mohou prohlédnout prostory školy i domova mládeže a seznámit se s podrobnostmi přijímacího řízení i následného studia. Mohou si vyzkoušet i tzv. talentovky nanečisto – k dispozici jim budou pedagogové hlavních oborů i administrativní pracovníci, v rámci malého koncertu se představí i studenti různých oborů.

Po celou sobotu a neděli od 9:00 do 16:00 si můžete užít Podzim na vesnici ve skanzenu Zubrnice na Ústecku. Budete si moci vyzkoušet třeba mlácení obilí cepem, mletí mouky na kamenném mlýnku, zpracování lnu a další podzimní práce. Uvidíte sušení křížal i přehlídku starých ovocných odrůd, pro děti je připravená zábavná naučná stezka a samozřejmě se budou péci buchty a placky.

Podzim na vesnici ve Skanzenu Zubrnice

Oblastní muzeum a galerie v Mostě zve na sobotní setkání s husity v podání skupiny Civitas Pragensis. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet pravěká i středověká řemesla, uvidí módní přehlídku z doby před šesti sty lety a součástí programu bude i křest komiksu Bitva u Mostu a publikace Jiřího Šlajsny Žižka a Mostečtí, která uvádí legendy a pověsti k bitvě u Mostu v roce 1421. Husitské rojení v mosteckém muzeu je od 10:00 do 17:30.

Archeoskanzen v Březně u Loun zve do doby kamenné. Uvidíte a budete si moci vyzkoušet rozdělávání ohně, štípání pazourkových nástrojů, broušení, vrtání a řezání kamene. Pro dospělé jsou připraveny archeologické přednášky – Mohyla z doby kamenné pod Řípem, Neandrtálci na Písečném vrchu, pro nejmenší pak zábava s Človíkem, oheň k opékání, občerstvení, to vše od 10:00 do 17:00.

Corvus  milites

Sezóna pouštění draků je tady, a to si nenechali ujít v Jiřetíně pod Jedlovou. Velká drakiáda proběhne od 15:00 na větrných lukách Křížové hory. Bude se také soutěžit o nejkrásnějšího a nejlépe létajícího draka.

Od 11 hodin vypukne v sobotu Středověký den na hradě Střekově. Šermířské skupiny Corvus milites a Pikarti předvedou své umění. Zahrají kapely Gorily v mlze, Kelt a Fridrich a Fridrich. Bohatý doprovodný program ocení i děti – svezení na koni, lukostřelba, loutkové divadlo Krajánek s pohádkou O líně Janině a tak dále. Chybět nebudou ani stánky a občerstvení a bude dokonce i tombola – vše od 11:00 do 18:00.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Neděle 17. října

7. ročník charitativní módní přehlídky Móda a hvězdy se uskuteční v neděli 17. října od 18:00 v Městském divadle v Mostě. Moderovat budou David Gránský a Karel Kašák. Na molu se představí Veronika Kašáková, Lucie Šlégr, Lenka Taussigová, také Matyáš Hložek a další. Součástí programu budou i děti z Klokánku a dětského domova. Tradičně na módním mole uvidíte i házenkářky DHK Baník Most Černí andělé.

Během večera zazpívají Anna Julie Slováčková, Matyáš Hložek a David Gránský. Svatební salon Delta představí kolekci společenských a svatebních šatů pro rok 2022 a Butiky Milano Chomutov, Viva exclusive, Beauty 2000, Maxnell a Raffiné představí své podzimní kolekce.

Dík výtěžku z této přehlídky děti z dětského domova pojedou na lyžařský kurz, děti z Klokánku budou moci strávit letní prázdniny v přírodě na chatě a Nadační fond Veroniky Kašákové využije tyto peníze pro průvodce dětí, které odcházejí z dětských domovů do ,,dospělého" světa.

Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem

Slavnostní koncert Česká hudba a melodram vás čeká v ústeckém Severočeském divadle. Od 17:00 si můžete užít krásu hudby i slova – uslyšíte například Polonézu z opery Rusalka, Dvořákovu předehru Můj domov, Ostrčilovou a Nerudovu Baladu českou a Sukův a Zeyerův melodram Radúz a Mahulena v úpravě Miloše Formáčka. S orchestrem divadla účinkují Jarmila Švehlová a Jan Šťastný.

A ještě jednou divadlo, tentokrát činohra – litoměřický soubor Li-Di zve na neděli do Divadla Karla Hynka Máchy v Litoměřicích na představení Modrovous, naděje žen. Je to lyrické představení o ženském nitru, obětování a smrti, v němž má velké slovo tanec. Začíná se v 19:00.

Také se můžete vypravit do Stráže nad Ohří na tamní Horní hrad. Od 10:00 do 17:00 vás čeká bohatý program – ukázky historických chladných a palných zbraní, šermířská klání nebo přednášky i divadlo pro děti.

Ve hře Americký bizon se do ústeckého Činoherního studia vrací herec Roman Zach

Činoherní studio zve v rámci festivalu KULT 24 na nové představení hry Davida Mameta Americký bizon. Můžete si vychutnat herecký koncert Romana Zacha, Jana Plouhara a Adama Ernesta. Hra nepostrádá ani napětí, ani humor. Začátek v 19:00.

Na závěr něco pro děti – v neděli ve 13:00 startují u zámku v Libouchci originální hry na trase dlouhé 1 kilometr. Na všechny děti čekají v cíli Strašidelného pohádkového lesa dárky.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

I všední dny nabízejí nevšední zážitky

V Městském divadle v Žatci dávají 18. října komedii s názvem Stará láska nerezaví a výchozí situace vypadá takto: manželé v rozvodovém řízení, jejich milenci a jeden vykutálený sluha. Hrají Mirek Šimůnek, Bára Mottlová, Felix Slováček junior a další. Začátek představení je v 19:00.

Rovněž od 19:00 nabízí brilantní komedii plnou změn a zmatků, která ale končí laskavým smířením, Citadela v Litvínově. Ve hře s názvem Plnou parou uvidíte Lenku Vlasákovou, Miroslava Etzlera, Jana Dolanského a další.

Polední minuty Haliny Pawlowské

S Halinou Pawlovskou můžete 19. října od 19:00 nahlížet do Manuálu zralé ženy a to ve velkém sále Krušnohorského divadla v Teplicích. Nuda to zaručeně nebude, stejně jako v Kulturním domě v Krásné Lípě, kde vás bude už od 18 hodin bavit Vladimír Hron.

A pokud byste radši hudbu, pak se můžete vypravit do Národního domu v Ústí nad Labem, od 20:00 tam skupina Nerez a zpěvačka Lucia představí novou desku.

Užít krásu lidského hlasu si také můžete při koncertu 4tetu v ústeckém Severočeském divadle. Výkony všech aktérů na jevišti žádného diváka nenechají chladným. Začátek koncertu je v 19:00.

20. října V Domě kultury v Litoměřicích vás od 19:00 čeká koncert Jakuba Smolíka, tradiční zábavně koncertní vystoupení zpěváka, který svými písněmi oslňuje zejména něžnou část publika.

Anna Polívková

Krušnohorské divadlo v Teplicích vás tentýž den zve na herecký koncert Anny Polívkové s názvem Tak já letím aneb co se může stát, když se výstřední pětačtyřicátnice Susan rozhodne oslavit narozeniny cestou do Austrálie. Začátek je v 19:00.

Botanická zahrada v Teplicích zase na středu připravila výstavu s názvem Día de los Muertos – aneb jak se připomíná Den mrtvých v Mexiku. A věřte, že to není nic ošklivě strašidelného. Výstava potrvá do 14. listopadu 2021.

21. října Od 19:00 pro vás v rámci divadelního festivalu KULT 24 ústecký veřejný sál Hraničář připravil představení hry Bezruký Frantík, což je černo-černá groteskní komedie inspirovaná skutečností. Příběh tělesně postiženého tvrdohlavého kluka, který na pozadí novodobých českých dějin svádí veliký zápas o lidskou důstojnost.

Štefan Margita

Městské divadlo Děčín vás 22. října zve na koncert Štefana Margity Intimity. Tento světově uznávaný tenor se z operního světa poprvé vydá do světa šansonu. Pro svoje fanoušky si tentokrát připravil více než hodinový koncert plný zcela nových písní, které pro něj napsal zpěvák a skladatel Michal Kindl.

V rámci vrcholícího festivalu KULT 24 vás zve Severočeské divadlo v Ústí nad Labem na představení Cirk La Putyka: Runners - běh, při kterém se vyplavují do těla endorfiny, takže tenhle styl života milujeme. Natolik, že i když pandemie dokázala čas zpomalit, běžců přibývá. Tak praví program a my pravíme – začátek je v 19:00.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Spustit audio