Víkend v Ústeckém kraji nabídne Majáles, hudební festival nebo pivní jarmark

11. květen 2023

Co vás o nadcházejícím víkendu v Ústeckém kraji čeká? Tak třeba Majáles a pivní jarmark, open air hudební festival Pětifest, historický májový trh nebo závody kočárků.

Sobota 13. května

Tradiční studentská oslava jara a mládí – Majáles začíná v Letním kině v Ústí nad Labem ve 12 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na sestavu zvučných hudebních jmen. Účinkují skupiny Škwor, Vypsaná fixa, UDG, Atmo Music a taky Pokáč a Sofian Medjmedj. Majálesovým dnem všechny přítomné vtipně provede zpěvák, moderátor a bohém Jakub Děkan.

Pivo - ilustrační foto

Náramně živo bude v sobotu také na Kostelním náměstí v Ústí nad Labem, u obchodního centra Forum – už v 10 hodin tam začne Ústecký pivní jarmark malých a rodinných pivovarů. Vystoupí Vilém Čok a Bypass, Petr Lüftner and Band, Doubravanka, The Boom, Prospect Bluegrass, Divadlo V pytli, Divadlo Na klice a flašinetář Honza z Ostrova. Připravené jsou i řemeslné stánky nebo soutěž o ocenění Pivo Ústeckého kraje.

Kousek od Kadaně, přesněji 9 kilometrů jihovýchodním směrem, stojí zámek Pětipsy, nebo spíš to, co z něj zbylo. Na jeho záchranu pořádají v sobotu nadšenci open air hudební festival Pětifest aneb Zachraňme zámek hudbou. Vystoupí Bára Basiková se skupinou Lament, dětský pěvecký sbor Proradost, kapela Řeka, Michal Šindelář s kapelou a Saving George. Připravený je i program pro děti, vystoupení šermířů, občerstvení, tombola a co víc – zájemci mohou v areálu zámku přespat ve vlastních stanech nebo karavanech.

Bára Basiková

Den matek je sice až 14. května, ale už v sobotu se můžete vypravit na zámek do Šluknova a vyrobit mamince originální dárek. Akce potrvá od 14 do 16 hodin.

V Děčíně na zámku začíná 13. května v 9 hodin dvoudenní Historický trh májový s bohatým doprovodným programem a letos s připomínkou zakladatele města – Přemysla Otakara II.

Historii poněkud mladší si pak můžete připomenout na Pochodu Rumburské vzpoury, startuje v sobotu v 8 hodin v Rumburku, cíl je v Novém Boru a pořadatelé počítají i se zpětnou dopravou kol a pěších do Rumburku.

Sál Kulturního střediska v Bečově se otevře 13. května v 19 hodin pro Retropárty se Zdeňkem Lukeslem za mix pultem.

Motorkáři

A pokud vaše srdce hoří pro motorky, tak se vypravte do Kovářské na Chomutovsku – k tamnímu kostelu. V 11 hodin tam začne obřad Motožehnání a následovat bude spanilá asi 60kilometrová jízda po Krušných horách.

Neděle 14. května

V rámci letošního Historického trhu májového se vydáte do období gotiky a připomenete si založení města Děčína Přemyslem Otakarem II. Rok 2023 je zároveň výročím první písemné zmínky o městě – bylo to v roce 1283, tedy před 740 roky.

Součástí akce je výstava PŘEMYSL OTAKAR II., KRÁL, RYTÍŘ, ZAKLADATEL. Představuje život Přemysla Otakara II. od narození až po smrt na Moravském poli a složitou „posmrtnou“ cestu. Součástí výstavy jsou královy pohřební insignie. Pro návštěvníky jsou připravené stánky s originálními produkty a bohatým občerstvením, dobová hudba, kejklíři, šermíři a taneční vystoupení. Nedělní program začíná v 9 a končí v 17 hodin.

Václav Vydra

Klidně tedy můžete stihnout i návštěvu děčínského divadla – od 19 hodin tu dávají slavnou komedii Blbec k večeři. V této bláznivé francouzské komedii platí, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá a kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Při srážce s blbcem se může rozsvítit i tzv. inteligentovi. Hrají Josef Carda, Václav Vydra, Jana Boušková nebo Hana Heřmánková a další.

Na závěr si dáme pohyb – Strollering aneb Závody kočárků. Tentokrát se bude závodit v parku Na Severní terase v Ústí nad Labem – start je ve 14 hodin. Jsou vypsány kategorie Maminka nebo Babička, Tatínek nebo Dědeček a Rodina – tedy alespoň tři lidi u kočárku.

Trasa měří 100 kroků a připravený je i bohatý program – soutěže a aktivity pro děti, zoo koutek, dílničky, skákací hrad a tak dále. Výtěžek ze symbolického startovného poslouží k nákupu plátna na výrobu panenek Kiwanis pro dětské oddělení ústecké nemocnice. Panenky si malí pacienti mohou pomalovat, jak se jim líbí a mají tak kamaráda nebo kamarádku pro pobyt v nemocnici.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.