Víkend v Ústeckém kraji, to jsou poutě, městské slavnosti i Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever

12. květen 2022

Ať už se rozhodnete vyrazit k nám na Den otevřených dveří, nebo si vyberete jinou akci, které jsou o víkendu v Ústeckém kraji k vidění, jedno je jisté – nudit se nebudete!

Sobota 14. května

Pokud rádi posloucháte naše vysílání, rozhodně byste si neměli nechat ujít Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever. Máme pro vás přichystaný celodenní program pro celou rodinu. Provedeme vás rozhlasovou vilou, ukážeme, kde vzniká vysílání a chybět nebude ani hudba, hry pro děti nebo občerstvení. Připravena je i autogramiáda a focení s Maxipsem Fíkem. Na venkovním pódiu pak budou k dobré náladě hrát kapely MGB& Romana Luňáka a Vladimír "Walda" Nerušil.

Plakát Dne otevřených dveří Českého rozhlasu Sever 2022

Zámecká zahrada a Zahradní dům v Teplicích zvou v sobotu od 13:00 na zahájení turistické sezóny. Těšit se můžete na bohatý kulturní program, nabídku turistických informačních center, ukázky a prodej regionálních značek, vystoupení teplických spolků a organizací, soutěže pro děti a Pohádkový les Skřítkové a víly.

V sobotu se koná také Sokolské putování Českým středohořím. Jde o 27. ročník turistického pochodu, který je součástí hlavních turistických akcí Sokola pro rok 2022.

Po celou sobotu a neděli se konají Městské slavnosti v Děčíně, které nabízejí opravdu bohatý program. Na zámku například pokračuje mistrovství světa floristů, kde mimo jiné bude i oblíbený historický jarmark, na parkovišti u městské knihovny zase uvidíte po celý den přehlídky a soutěže historických aut a na Mariánské louce uvidíte, jak se dělají sochy ze dřeva.

Bílé víno, hrozny, sklenka (ilustrační foto)

Velké Žernoseky zvou všechny milovníky vína na 14. ročník Žernoseckého koštu. Jde o výstavu a degustaci vín, která se koná od 13:00 do 19:00. K poslechu zahraje kapel No Name, na akci se můžete dopravit třebas i výletním vláčkem.

V Meziboří si na sobotu přichystali Mezibořský Gulášfest. V 15:00 tam začíná ochutnávka soutěžních gulášů, jízda na koních a ponících a další atrakce. Akci doprovodí živá kapela Cimbálovka.

Tomáš Klus

Milovníci muziky si mohou v Ústí nad Labem užít Ústecký majáles, který se koná v Letním kině. Vystoupí například Tomáš Klus, Mirai, UDG, Vojtaano nebo Jakub Děkan Band.

Pro milovníky zlatavého moku tu máme Ústecký pivní jarmark 2022 na Kostelním náměstí. Jde o 10. ročník jarmarku malých a rodinných pivovarů. Otevřeno bude od 10:00 a chybět nebude ani zajímavý doprovodný program.

Kadaňské muzeum zve zájemce o památky na autobusový výlet do sousedního Saska na zámeka do barokní zahrady Großsedlitz. Vyráží se v 7:45, návrat do Kadaně je naplánován zhruba na 18:45.

Weesenstein

Chabařovice ožijí o víkendu poutí, která začíná v centru města v sobotu úderem 9. hodiny. Jde o celovíkendovou pouťovou akci plnou kolotočů a stánků, v sobotu večer s ohňostrojem a v neděli s fotbalovým utkáním. 

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně se v sobotu uskuteční Novohradská pouť, a to od 10:00 do 17:00. K vidění budou šermíři i kejklíř, kat, praporečníci a bubeníci, Hudební divadélko Dino, Divadlo 100 opis a Hudba Arcus. Na zámku také probíhá výstava Největší tajemství a záhady světa.

Neděle 15. května

Od 13. do 15. května se v Děčíně koná 51. ročník Děčínské kotvy - mistrovství floristů České republiky. Uvidíte výstavu soutěžních prací při staročeských trzích, která bude umístěna v knihovním sále a v jižních zahradách zámku.

Děčínská kotva 2016

Terezín zve v neděli 15. května na Terezínskou tryznu, která se koná na národním hřbitově od 10:00. Na programu je nástup Čestné stráže a hudby, kladení věnců a kytic na Národním hřbitově. Hlavní projev bude mít předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, uslyšíte také slovo pamětníka, po kterém bude následovat křesťanská a židovská modlitba. O hudební doprovod se postará pěvecký sbor Modrásci a sopranistka Jana Červinková.

Památník Terezín a Židovské muzeum v Praze zve na slavnostní předání svitku Tóry do Beit Terezín v Izraeli, které se odehraje ve Wieserově domě od 13:00.

Malá pevnost, Památník národního utrpení, Terezín

20 let leželo ve vlhkých pražských sklepích 1564 svitků Tóry a dalších posvátných předmětů uloupených nacisty. Svitky byly zachráněny židovským filantropem a pod záštitou londýnského Memorial Scrolls Trust jsou nyní zapůjčovány po celém světě jako symbol židovské kontinuity. Připraven je i hudební program. Vystoupí Bente Kahan – zpěv, kytara a Adam Skrzypka – kontrabas.

V neděli 15. května otevírá v rámci Mezinárodního dne muzeí v Euroregionu Elbe/Labe své brány zdarma hned 49 muzeí na obou stranách Labe – v Sasku i v Čechách, mezi nimi i Muzeum města Ústí nad Labem. Společný přeshraniční projekt zve všechna na pořádnou porci kultury. Seznam všech zúčastněných organizací najdete na www.den-muzei-elbe-labe.cz

Muzeum města Ústí nad Labem

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvádí od 15:00 představení Spící krasavice. Jde o pohádkový příběh s podmanivou hudbou P. I. Čajkovského, ve kterém dobro vítězí na zlem.

Činoherní studio v Ústí nad Labem má pak v neděli od 19:00 na programu představení Den člověka – divadelní inscenaci o našem vztahu k domovu a věcech, které utvářejí náš každodenní život, inspirovanou slavným sci-fi románem Město Clifforda D. Simaka.

Ukrajinská vlajka

V Teplicích, v altánu Zahradního domu od 15:00 se uskuteční koncert s názvem Když múzy nemlčí. Je určen na podporu teplických organizací, které se cíleně starají o ukrajinské uprchlíky v Teplicích. Vystoupí mimo jiné běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski společně se zpěvačkou Ivou Marešovou a bubeníkem Radkem Doležalem, ukrajinský kontrabasista Taras Vološčuk, ruský kytarista Igor Ochepovsky nebo turecká zpěvačka Ilaey.

autor: pach
Spustit audio