Víkend u nás nabízí výšlapy do přírody, outdoorový festival, plesy, Beltine i let dvojplošníkem

21. duben 2022

Vřele vám doporučujeme sobotní výšlap s námi na Jedlovou! Přednost ale můžete dát třebas Beltainu v Březně u Loun nebo akci Králové vzduchu či Expediční kameře v Žatci.

 Sobota 23. dubna

Tentokrát nemůžeme začít jinak než pozváním na Pochod se Severem na Jedlovou, který se koná již tuto sobotu, 23. dubna. Pro přesnost – je to pochod s Českým rozhlasem Sever na horu Jedlová u Jiřetína.

Rozhledna a restaurace na vrcholu Jedlové hory

Pro letošek čekají na účastníky dvě trasy – obě startují v době od 9:30 do 10:30 na nádraží v Jedlové. První, šestikilometrová vede k Tolštejnské cestě a je na vás, jestli zvolíte pokračování přes hrad Tolštejn nebo přes Ranč. Nakonec dorazíte na rozhlednu Jedlová.

Druhá, nová trasa je asi o dva kilometry delší – vede ke Stožeckému sedlu, k nové lávce Cozrovka a k Milíři a cestou vám nabídne nádherné pohledy na zdejší malebnou krajinu. Obě trasy končí ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou, kde už budou čekat opečené buřtíky a taky country kapela. Tak zdrávi došli!

Beltine - oslava v Zemi Keltů

I na druhém konci kraje bude živo – archeoskanzen v Březně u Loun v sobotu zve na Beltain, na keltský svátek velkého ohně. Čeká na vás bohatý program – například ukázky řemesel z doby laténské a římské, keltská kovárna, přednáška archeologa, koncert kapely Subulcus, výrobní dílny všeho druhu a další.

Seznamte se s Eliškou, tak se jmenuje odpoledne v Libouchci. Je to setkání přátel a příznivců Spolku pro obnovu kapel Botschen. Dozvíte se kdo, nebo co je Eliška, jaký je příběh kaple a co se plánuje. Sobotní odpoledne také zpříjemní vystoupení sboru Rošťáci v kulichu – pěvecká sekce Liboucheckého Sokola a Pěveckého sboru Tisá. Na akci si můžete zakoupit občerstvení pod heslem: Kup si buřta – podpoříš kapli! Začátek je ve 14 hodin.

Kaple rodiny Botschen u Libouchce

Letiště Macerka u Žatce zve 23. dubna na akci Králové vzduchu. Od 10 hodin budou k vidění seskoky parašutistů, můžete se  proletět  s dvouplošníkem AN-2, ve 12:30 hodin je v plánu ukázka letu speciálu a autogramiáda špičkových akrobatických letců Martina Šonky a  Petra Kopfsteina. Ve 13 hodin je pak na programu průlet Gripenů JAS 36.

Večer pak je ve znamení plesů – plesat se bude v České Kamenici a bude to Ples šermířský ve znamení Bílé hory. Těšit se můžete na vystoupení Řádu Černých rytířů, světelnou show, půlnoční překvapení a kapelu Fajn, která zahraje k tanci i poslechu.

česká armáda začíná s gripeny střežit vzdušný prostor nad Pobaltím

Jarní zámecký ples si můžete užít od 20 hodin na zámku v Děčíně. K tanci a poslechu zahraje skupina U-Style, program zpestří scénický tanec v podání studia FRI.DA.

A do třetice ples – Ples města Horní Jiřetín – začátek v Kulturním domě  je ve 20 hodin. Hrát bude North Big Band a DJ Zdeněk Lukesle.

Neděle 24. dubna

Františkánský klášter v Kadani se v 18 hodin rozezní Velikonočním koncertem. Účinkovat budou smíšený pěvecký sbor Hlahol a Komorní smyčcový orchestr města Chomutova. A velikonoční koncert si můžete dopřát i v Ústí nad Labem – v kostele Nanebevzetí Panny Marie, tedy v kostele se šikmou věží.

Františkánský klášter v Kadani

Hrát bude orchestr Severočeského divadla pod taktovkou Miloše Formáčka, zpívat budou Valeria Vaygant, Karla Bytnarová a divadelní sbor, varhany rozezní Jan Snítil. Začátek je v 18 hodin a na programu bude Pergolesiho skladba Stabat Mater, část Mozartovy Korunovační mše a Haendlova Mesiáše.

Pokud jste nadšení turisté a milovníci přírody, můžete v neděli vyrazit na komentovanou procházku s výkladem přírodovědců na naučné stezce pod Vysokým Ostrým. Sraz je v 9 hodin u kaple sv. Anny v Brné.

Divoká voda na řece Potomac

Kino Žatec pak nabízí od 17:30 festival outdoorových filmů Expediční kamera 2022, která přináší nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce. 12. ročník slavíme expedicí k nejvyšším vodopádům světa, nahlédneme pod pokličku hendikepovaných bikerů, se zatajeným dechem budeme sledovat vodáky na peřejích řeky Keve a Kwanza a zavzpomínáme na poslední květnový den roku 1970, kdy se kvůli zemětřesení odtrhla značná část severní části šestitisícovky Huascarán Norte a lavinou ledu a kamení pohřbila v základním táboře všechny členy české Expedice Peru 1970.

Dejvické divadlo na letní scéně statku Voděrádky. Představení Elegance molekuly.

A na závěr máme jednu divadelní lahůdku – Dejvické divadlo v neděli 24. dubna hostuje v Městském divadle v Děčíně s hrou Petra Zelenky Elegance molekuly. Je to původní česká hra inspirovaná životem jednoho z nejvýznamnějších českých přírodovědců profesora Antonína Holého. Zkoumá vznik a velice dramatický průmyslový vývoj látek z českých chemických laboratoří, které dnes léčí AIDS u více než osmdesáti procent pacientů na celém světě. Hra byla oceněna v rámci Cen divadelní kritiky 2018 jako nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2018.

Spustit audio