VIDEO: Víťova rozhledna u Náčkovic by se mohla jmenovat Na Větrné hůrce

Víťova rozhledna byla postavena koncem roku 2003 nad Náčkovicemi jako vysílač. Podmínkou ale od začátku bylo, že na místě bude i rozhledna. Otevřeli ji na jaře 2004. Unikátní stavba architekta Martina Gabriela má spodní část obezděnou přírodním kamenem a z ní vyrůstá dřevem opláštěná železná konstrukce. Nejblíž je Buková hora, která, viděna z této perspektivy, vypadá, jakoby stála na rovině. Při dobré viditelnosti je z Víťovy rozhledny vidět na Říp, Bezděz a dokonce i na Ještěd.


Praktické informace:
Lokalita: nad osadou Náčkovice u Lovečkovic na Litoměřicku
GPS: 50°38'57.838"N, 14°16'36.423"E
Celková výška: 21 m
Otevírací doba: od května do konce října od pátku do neděle od 9 do 17 hodin
Výhled: České středohoří, Říp, Bezděz, Ještěd

Vystoupáme 45 železných schodů a z ochozu vysokého 8,5 metrů máme Verneřické pohoří jako dlani. Můžeme si dopřát pohled na Sedlo i královnu Českého středohoří, Milešovku.

Kolem rozhledny jsou prostorné louky a prohání se tady téměř nikdy neutichající vítr – to jsou ideální podmínky pro pouštění draků. Pokud budete mít smůlu na otevírací dobu, nezoufejte! Výborný výhled se nabízí už od paty rozhledny!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.