VIDEO: První paruku z darovaných vlasů dostala onkologická pacientka Veronika

2. červen 2016

V děčínském kadeřnictví předali první paruku z vlasů, které si nechali ostříhat dobrovolní dárci v rámci akce Daruj vlasy Česko. Kadeřnice sbírají vlasy od dárců zhruba tři měsíce, za tu dobu se jim povedlo shromáždit na tři kila vlasů. První paruku dostala Veronika z Ústí nad Labem a zájem o darování je podle majitelky salonu Kateřiny Hronkové pořád velký.

„Co bych chtěla? Asi mikádo, to jsem ještě nikdy neměla, protože jsem měla hrozně husté, dlouhé vlasy,“ přemýšlí o novém účesu Veronika. Sama své husté a vlnité vlasy přímo v tomto kadeřnictví před časem darovala.

„Když jsem se dozvěděla, že mám rakovinu a že přijdu o své nádherné vlasy, tak jsem se rozhodla, že je daruji,“ vzpomíná Veronika a pokračuje: „Bez vlasů to je těžké, ale pořád si říkám, že to je jen na chvíli, že zase dorostou.“

Veronice nasadila paruku vlásenkářka Michaela Holá. Přítomní v tu chvíli napětím skoro ani nedýchali. Paruka ale Veronice perfektně sedla a moc jí slušela.

„Na každou paruku se berou míry. Je jich devět, a ty se pak přenášejí. O paruku se pak ale člověk musí starat, stejně jako o normální vlasy,“ upozorňuje vlásenkářka.

Spokojená Veronika si svou paruku nechala zastřihnout na mikádo. Také předala pomyslnou štafetu další příjemkyní paruky ‒ 16leté Lucii z Prahy.

Veronika a Lucie

„Hrozně moc se na tu paruku těším, protože teď ty moje vlasy na té hlavě jenom přežívají,“ říká Lucie, která je teď zrzka. Ve stejné barvě bude mít i paruku, která pro ni bude hotová zhruba za tři týdny.

Kadeřnictví v Děčíně stále vítá nové dárce vlasového porostu. Vlasy musí být 30 centimetrů dlouhé a zdravé. Barvené mohou být také, ale jen světlými tóny.

autor: dap
Spustit audio