Více než 200 míst v Ústeckém kraji je bez elektřiny. Poruchy způsobily hlavně stromy popadané větrem

11. březen 2019 08:30

Stovky výjezdů hasičů a stovky poruch na vedení elektrické energie – tak vypadala noc v Ústeckém kraji. Silný vítr lámal stromy a odnášel i plechy ze střech.

Firma ČEZ Distribuce kvůli velkému počtu poruch vyhlásila v Ústeckém kraji kalamitní stav – ten platí na většině území České republiky.

Zatím to vypadá, že vítr způsobil největší škody na Děčínsku a ve Šluknovském výběžku. Právě tam měli hasiči nejvíc výjezdů a je tam i nejvíc míst bez proudu.

Krajští hasiči evidují podle operačního důstojníka nejméně 350 událostí spojených s větrem – v odstraňování následků silného větru pokračují i nadále.

Stromy nepadaly jen na silnice, ale i na železniční tratě. Kvůli tomu vlaky nejedou na trati Rumburk – Krásná Lípa – Chřibská – Jedlová a Česká Lípa. Nejezdí ani vlaky mezi Děčínem a Rumburkem.

Nejvíc poruch v dodávkách elektřiny je na Děčínsku, a to jak přímo v Děčíně, tak i v obcích ve Šluknovském výběžku. Bez proudu jsou například lidé ve Studánce u Varnsdorfu, v Rybništi nebo v Rumburku.

ČEZ Distribuce na svém webu aktualizuje seznam míst s odhadem času opravy – najdete tam i Ústecko (třeba Zubrnice nebo Tisou, přímo v krajském městě je bez proudu Střekov), dále obce z Teplicka a zasaženo je i Lounsko – konkrétně Lubenec, Chyše a Vítkovice.

Výstraha meteorologů před silných větrem platí do 9 hodin, podle Lenky Musilové z Českého hydrometeorologického ústavu může ale i během dopoledne vítr v nižších polohách v nárazech dosáhnout rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu – pak už bude slábnout výrazněji.

Spustit audio

Související