Vezmi a čti, říká svatý Augustin. Blog Tisíckráte jako svérázná učebnice náboženské výchovy

16. duben 2018

Ze šesti nominovaných blogů na cenu Magnesia blog roku vybralo šest tisíc hlasujících jako ten nejlepší za loňský rok satirické křesťanské periodikum Tisíckráte.cz. Dva členové redakce byli našimi hosty.

„S hlubokou obeznámeností s historií a tradicí římskokatolické církve i s pozoruhodnou schopností vytvářet zábavná a chytrá fake news,“ tak podle vyjádření cen Magnesia Litera píšou blog Tisíckráte jeho autoři. Cenu přebírali s falešnými vousy a anonymitu chtějí udržovat i nadále – i v ArtCafé proto hosté používají jeden redakční pseudonym Felix Kulpa.

Sirky a církevní soud pro Jiřího Stracha

Čtěte takéHumor by měl posvěcovat, míní katolický publicista František Schildberger

Narážkami na náboženské termíny se obsah Tisícráte jen hemží.  „Felix Kulpa je odkazem na paradox šťastné viny, viny Adamovy, díky které přišel na svět spasitel,“ vysvětlují hosté. Samotný rozhovor zahájili zpěvem písně, podle které nazvali i svůj zpravodaj - Tisíckráte pozdravujeme tebe, ó Matičko Krista Ježíše.

Screenshot z Facebooku Tisicíkráte

 „Cílíme na všechny – jsme z katolické církve, která je všeobecná, každý v ní má své místo,“ dodávají. Facebookový profil sleduje šest tisíc fanoušků, nejčtenějšími články zasáhli až osmdesát tisíc lidí. Podařilo se jim zmást deník Blesk, který převzal informaci o tom, že ke dni výroční upálení mistra Jana Husa vyjde vydání Katolického týdeníku s přibalenými sirkami.  Napálit se nechal i Týden, když šířil informaci, že za hanobení křesťanských symbolů a pohoršování věřících půjde před církevní soud režisér filmu Anděl Páně 2 Jiří Strach.

Tisíckráte vyjde i knižně

Chalupecký, Jungmann, nebo lev? Jaká je úroveň a reálný dopad cen udělovaných na české kulturní scéně?

Z dokumentu Mečiar

Ceny udělované za film, literaturu a výtvarné umění mají svá specifika, všem oborům by ale prospělo více oborových soutěží, které opravdu dokáží odhalit výjimečné talenty.

Se non è vero, è ben trovato - Pokud to není pravdivé, je to dobře vymyšlené, stojí v podtitulu blogu a jeho autoři říkají, že hlavně nechtějí být zlí a nikomu ublížit. Reakce mají podle svých slov veskrze pozitivní a to i z řad věřících a církve. „Největší vlnu odporu vyvolal článek o zákazu hry na kytaru v kostelích,“ dodávají. V rámci ocenění Magnesia Litera získali padesát tisíc korun, použít by je měli na produkci tištěné knihy. Jakým způsobem do ní převedou obsah svých stránek, ještě přesně nevědí, dvě nakladatelství už ale projevila o tištěné Tisíckráte zájem.

Celý záznam ArtCafé včetně rozhovoru o brožuře Česká Jazzová sklizeň a hudby podle výběru Josefa Sedloně najdete zde:

Spustit audio

Související