Veverky v děčínské zoo bojují o život, mohou za to návštěvníci

19. říjen 2019 10:01

Děčínské zoo se podařilo zachránit mláďata veverek, která v České Kamenici vypadla z hnízda. Vypadalo to na šťastný konec, ale veverky teď kvůli návštěvníkům znovu bojují o život.

V expozici veverek obecných v děčínské zoologické zahradě bylo několik měsíců prázdno. Zabydlel se tam ale nový pár zachráněných veverek z České Kamenice.

„Vypadla z hnízda. Našly je nějaké děti, které zavolaly městskou policii,“ vypráví začátek příběhu veverek Alena Houšková, mluvčí děčínské zoo. Strážníci veverky odvezli do zoo. „Dostaly se k nám ve velmi špatném stavu. Chlapeček krvácel z osu, holčička dokonce z oka,“ popisuje tehdejší stav Alena Houšková.

Začalo piplání, léčení a veverky se uzdravily. Jenže když se konečně dostaly do venkovního výběhu, tak je návštěvníci nakrmili něčím, co si mysleli, že je pro ně dobrota, a veverky teď bojují o život. Trpí akutním průjmem, jedna z veverek je na to velmi špatně. Podle veterináře je to tak půl na půl, jestli přežije.

Není to poprvé, kdy zvířata v děčínské zoo bojují o život kvůli krmení návštěvníky. Přišli tam takto o beránka. „Lidé nám ho nakrmili nějakou svačinou, zřejmě pečivem, a beránek se nefouknul a nepodařilo se ho zachránit, uhynul,“ popisuje další smutnou událost, za kterou mohou neukáznění návštěvníci, Alena Houšková.

Jedna z veverek ještě před novými komplikacemi

Zoo tehdy vystavila beránkovi jakési parte, které vyvěsila, aby si lidé uvědomili, že krmením něčeho z domova zvířata jen ohrožují. „Akce měla ohlas, myslím, že si řada lidí uvědomila, co dělá špatně. No a teď se situace opakuje," dodává mluvčí zoo.

Pokud chtějí návštěvníci zvířatům v děčínské zoo dát něco dobrého, mají možnost využít automat se speciálními dobrotami u rybníčku nebo v kontaktním zoo.

Podobně je to zařízeno i v dalších zoologických zahradách. A cedule s výstrahou, že zvířata se nemají krmit nějakými svačinami a podobně, dávají na ohradníky i chovatelé koní, ovcí a dalších zvířat venku v přírodě, kam lidé chodí na procházky. Krmení především pečivem vážně ohrožuje život zvířat.

Pečivo by lidé neměli nosit ani divokým labutím nebo je házet rackům. Spíše nějaké zrní, ovesné vločky, vařenou i nevařenou rýži… Labutě se cítí syté, jenže pečivo neobsahuje potřebné živiny a vitamíny a především mladé labutě pak může postihnout deformace kostí i peří a nemohou létat.

autoři: Renáta Filipi , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související