Většina letních i příměstských táborů je už obsazená. Organizátoři zjišťují, za jakých podmínek se mohou konat

20. květen 2021 13:06

Pořadatelé dětských táborů už na začátku roku vypsali turnusy na léto. Opatření, která budou muset děti a vedoucí dodržovat, se ale dál ladí. Podle České rady dětí a mládeže bude pravděpodobně povinný test na koronavirus minimálně 72 hodin před odjezdem.

Podle organizátorů letních kempů, které Český rozhlas oslovil, jsou přípravy na léto v plném proudu. Domy dětí a mládeže a další organizace mají téměř všechny pobytové i příměstské tábory obsazené.

Třeba jirkovský dům dětí a mládeže Paraplíčko nabízí dva pobytové a čtyři příměstské kempy. Podle ředitelky Alexandry Zdeňkové zbývají už jen poslední dvě volná místa na technickém táboře a na kempu zaměřeném na jógu.

Na pobytové tábory se těší podle vedoucího Michala Taranta už i mostecký oddíl Skauta. Ten má na léto připravených celkem 17 kempů.

Podobně je na tom i litoměřický dům dětí a mládeže, který nabízí dokonce zahraniční tábor.

Dům dětí a mládeže v Ústí nad Labem zatím volná místa na tábory má

Volná místa na příměstské tábory má ale třeba ještě ústecký Dům dětí a mládeže. Podle ředitele Jana Eichlera nabízí zhruba 80 kempů – on sám předpokládá, že se na tábory díky rozvolňování opatření budou děti ještě hlásit.

Pořadatelé ale zatím stále nemají od ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové přesné informace o tom, jaká nařízení budou na táborech platit.

Podle vedoucího mosteckého skauta Michala Taranta je ale možné, že budou platit podobná opatření jako v loňském roce – třeba pravidelná dezinfekce rukou nebo omezení kapacity dětí. K těmto podmínkám by se ale měl pravděpodobně přidat i negativní test na koronavirus.

Organizátoři letních táborů ale podle vedoucího teplického skauta Jakuba Mráčka stále nevědí, jestli bude stačit před odjezdem antigenní test, nebo jestli budou muset rodiče dětem zaplatit PCR test. Jasné zatím není ani to, jestli se děti budou muset testovat i v průběhu tábora.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související