Věra Plívová – Šimková, nejúspěšnější tvůrce českých dětských filmů, rodačka z Lomnice nad Popelkou

2. červen 2023

Když někdo zazpívá Nestůj a pojď, většina z nás si okamžitě vybaví možná nejlepší dětský film všech dob – Páni kluci. Jeho režisérkou byla rodačka ze severočeské Lomnice nad Popelkou Věra Plívová-Šimková.

Své první krátkometrážní filmy natočila už při studiích na FAMU v polovině 50. let. Pak pracovala na Barrandově jako asistentka režie.

Spolupracovala například na filmech Král Šumavy, Touha nebo Sny na neděli.

Jako samostatná režisérka debutovala v roce 1963 snímkem Chlapci, zadejte se. Následoval úspěšný film Káťa a krokodýl, který zvítězil na mezinárodní přehlídce filmů pro děti ve španělském Gijonu. Mezinárodních i domácích vavřínů pak Šimková nasbírala ještě víc jak 50.

Nejznámější filmy ale natočila mezi roky 1970 a 1980 – její Lišáci-Myšáci a Šibeničák, O Sněhurce, Přijela k nám pouť, Páni kluci, Jak se točí Rozmarýny, Brontosaurus nebo Krakonoš a lyžníci mají dodnes své věrné diváky.

Málokdo ví, že scénář slavné Popelky s Libuší Šafránkovou byl původně psán právě pro Šimkovou. Ta ho ale odmítla, protože si Popelku představovala více moderní.

Držitelka Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii Věra Plívová-Šimková má dceru a syna a těší se z několika vnoučat.

Žije v Chuchelně u Semil, kde pomáhá místním ochotníkům. Zůstává nejúspěšnějším tvůrcem dětských filmů v československé a české historii. Za pozdější úspěšnou kariéru jí vděčí řada tehdejších dětských hvězd.

autor: Milan Knotek
Spustit audio