Venuše Studničková - bylinkářka

V pátek 19. října byla hostem v našem vysílání bylinkářka Venuše Studničková. Začalo chladnější počasí, a tak jste se mohli dozvědět jak se zahřát, jaké bylinky jsou dobré v tomto období nebo jaký čaj pít. A kde takové bylinky sehnat? Třeba právě v bylinkářství Venuše Studničkové "U Venuše" v Horově ulici v Ústí nad Labem, kde Vám jistě dobře poradí sama majitelka.

Rozhovor s naším hostem si můžete poslechnout v přiloženém zvukovém záznamu. Tak příjemný poslech...

Přepis celého rozhovoru naleznete níže...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a slíbený dopolední host - bylinkářka, paní Venuše Studničková pěkný den.

Venuše Studničková, bylinkářka: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak máme si povídat o bylinkách, které nám mohou prospět teď v tom podzimním období. Já mám tady hrnek zeleného čaje a posypala jsem si ho skořicí. Je to dobře?

Venuše Studničková, bylinkářka: No, víte, já třeba osobně tyhle kombinace ráda nemám, protože zelený čaj by měl mít spíš jinou příchuť, ale jinak skořice je výborná věc, i když do toho počasí strašného by bylo lepší čaj ze zázvoru, protože ten by nás rozehřál, pak ještě navíc ze zbytku můžeme udělat obklady, to můžeme taky říct recept a jinak dělaly se dřív i různé takové sušenky, doma se pekly a byly to lékorky a zázvorky a bylo to vlastně proto, aby, když si dáte čajíček, kdy přijdete domů vymrzlá, tak aby vás to rozehřálo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak vidím, pozvali jsme vás dobře.

Písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dopolední host - bylinkářka Venuše Studničková. Tak, když bylinkářka, tak samozřejmě o bylinkách víte všechno nebo skoro všechno. Existuje nějaký výběr klasický pro ten podzim?

Venuše Studničková, bylinkářka: Určitě by se na podzim hodily veškerý bylinky, který jsou odhleňující, který jsou takový pohodový, který vlastně nám i imunitní systém nahodí, to znamená, že budeme pít diviznu, třeba i čistou, ta je velmi dobrá, je velice lahodná, gór, kdo má rád trošku oslazené, tak přisladit medem, protože divizna s medem nám vytvoří úplně báječnej nápoj, potom tam máte bylinky další a další, který jsou odhleňující, můžete vlastně dát jitrocel, můžete dát proskurník, můžete dát mateřídoušku. Těch bylinek je opravdu velmi hodně, ale někdy je lepší, než si teda jako míchat něco sami, tak opravdu dojít si do specializovaných prodejen a koupit si prostě už ten čajíček hotový.

Slávka Brádlová, moderátorka: O bylinkách se říká, že když nepomohou, tak neublíží, ale ona to není tak docela pravda, protože látky v nich obsažené jsou účinné.

Venuše Studničková, bylinkářka: Samozřejmě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže opravdu, aby si člověk neudělal nakonec víc škody než užitku a taky asi každý jsme trošku jiný, někdo má krevní tlak vysoký, někdo nízký, někdy cholesterol, takže tam možná je opravdu lepší tu směs ušít individuálně na míru.

Venuše Studničková, bylinkářka: Za prvé a za druhé, víte, vždycky bychom se měli, pokavad-li budeme brát nějakou více specializovanou směs bylinnou, tak bychom se opravdu měli poradit s někým, kdo tomu rozumí, nehledat si sami prostě směsi a vypisovat z internetu, protože na internet vám může napsat kdekdo a kdeco. Říkám to pořád lidem, můžou si spíš ještě ublížit. A chce to opravdu velmi opatrně, chce to si pamatovat, co beru za léky, protože lidi, kteří berou třeba Warfarin, tak ti vůbec nesmějí žádný byliny, protože by nám vykrváceli a ono v dnešní době opravdu není to jenom tak sáhnout támhle, sáhnout tuhle, udělat nějakou směs. Ty směsi musí být opravdu šitý přesně a poctivě na toho človíčka a už jenom z toho důvodu, že i já sama se ptám, než někomu dám nějakou směs, co bere za léky, protože ne každý lék s každou bylinou prostě reaguje normálně a obyčejně. Máte ..., třeba taková třezalka, když ji někdo chce pít, tak vlastně potom by ji neměl pít ten, kdo užívá třeba antikoncepci, nebo, dejme tomu, třezalku by neměl pít, když se jde opalovat. Potom máte další byliny, jako třeba známá vilcacora neboli kočičí dráp, která se tak strašně zprofanovala, že teďko ji kdekdo doporučuje na kdeco a ona to není tak zrovna pravda, protože vilcacoru třeba by neměl vůbec užívat člověk, který má stenty k srdci, protože by se mohly rozpustit, potom vilcacoru nesmí používat nikdo, nebo nemá používat, kdo vlastně prakticky chodí na ozářky nebo na chemoterapii, nebo bere hormonální léčbu, nebo prostě má nějaký transplantát v sobě. Víte, vilcacoru nám teďko začal doporučovat kdekdo a právě na kdeco a není to dobře!

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je takové možná obecně platné a s konkrétním příkladem poučení, ale já bych se ráda vrátila k tomu zázvoru, protože vy jste slíbila, že si ...

Venuše Studničková, bylinkářka: Recept.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... dáme i receptík, takže po písničce půjdeme do takového zázvorového čajování, možná i pečení. A připomínám posluchačům, že pokud si nestihnou všechno zapamatovat, tak v příštích dnech celé tohle bylinkářské povídání najdou také na webu Českého rozhlasu Sever www.sever.rozhlas.cz.

Písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever je dnes bylinkářka Venuše Studničková. Mimochodem vy působíte v Ústí nad Labem, takže to je docela velké město a sledujete, že třeba s tím podzimem najednou lidé mají větší zájem o to vlastní zdravíčko?

Venuše Studničková, bylinkářka: Ono už vlastně v poslední době vůbec, v posledních letech se začali o sebe lidé víc zajímat a začali o sebe víc dbát, hlavně, což mne velmi překvapilo, jsou to mladí lidé. Nejhorší spolupráce je se středním věkem, s těma je nejhorší spolupráce, protože ti všechno vědí, všude byli, všechno znají.

Slávka Brádlová, moderátorka: Všude byli dvakrát.

Venuše Studničková, bylinkářka: Ano a nic nepotřebují a od všeho mají klíče. Ale je pravda, že ta spolupráce začíná být větší a větší a ti lidi chodí víc a víc a nejenom na ten podzim, i když na ten podzim chodí samozřejmě víc než v létě.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a my jsme ale slíbili to zázvorové čajování.

Venuše Studničková, bylinkářka: Ano, ano, ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já si myslím, jako každá bylinka, některá chce louhovat, některá převařit, i ten postup, vlastně ta technologie je hodně důležitá. Tak jak co nejlépe nakládat se zázvorem na takový ten zahřívací čaj?

Venuše Studničková, bylinkářka: Takže koupíme si někde prostě v zelenině čerstvý kořen zázvoru, nasekáme na kousky, asi tak zhruba takovej 5centimetrovej kousek a nasekáme na kousky a dáme vařit do půl litru vody. Necháme vařit tak zhruba těch 5, 7 minut, necháme vařit na mírném ohni, ihned zároveň můžeme inhalovat, protože je to velmi příjemná inhalace, nádherná vůně, protože ten zázvor opravdu překrásně voní, a potom ho slijeme a vlastně do čtvrt litru vyvařeného zázvoru, toho vývaru dáme podle chuti med a šťávu ze čtvrtky citronu, ne citronku, citronu ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Přírodní.

Venuše Studničková, bylinkářka: Ano, tak, přírodní citron.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak.

Venuše Studničková, bylinkářka: Ten čaj by se měl pít tak dvakrát, maximálně třikrát za den čtvrtlitr, to úplně teda stačí a co vám tam zbyde to strouhání, tak si dejte na nějakou gázu nebo na čistý kapesník, ale ne vařící, aby to bylo teplounký a přiložte si na čelo, přesto si dejte trošku třeba ručník a chvilku si lehněte nebo sedněte do pohodlné, pohodného takového posedu nebo polehu a než vám to úplně vychladne, tak si to prostě nechte na čele a krásně se vám prohřeje čelo. Hlavně toto se používá, když jsou ucpané dutiny.

Slávka Brádlová, moderátorka: To si myslím, že je velice příjemná léčba, protože ten zázvor opravdu na vůni je hodně, hodně příjemný.

Venuše Studničková, bylinkářka: No, nádherný.

Slávka Brádlová, moderátorka: A navíc nese s sebou i tyhlety léčivé uvolňující ...

Venuše Studničková, bylinkářka: Ano.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... účinky. Co ty sušenky zázvorové? Věděla byste z hlavy nějaký receptík?

Venuše Studničková, bylinkářka: Jako bohužel, je mi nesmírně líto, protože dávám dohromady staré recepty po babičce, takže slibuju, že napříště, až přijdu, takže vám donesu i recept na zázvorky a lékorky.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já si myslím, že v takovém tom adventním čase to bude, jako bychom to našly.

Venuše Studničková, bylinkářka: Super.

Písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a poslední dnešní kapitolka s hostem, s bylinkářkou Venuší Studničkovou. Probíráme takové ty podzimní rady. Dneska máme dokonce za okny sluníčko, takže je to den docela příjemný a na bylinky možná člověk tak úplně nemyslí, ale je pro vás nějaká bylinka opravdu tou jedničkou, celoročně použivatelnou a vhodnou, anebo se to má střídat?

Venuše Studničková, bylinkářka: Bylinky by se měly střídat, neměla by se pít jedna bylina pořád kolem dokola. Jeden čas se to tak zvrhávalo k pití, neustálému pití jenom kopřivy. Není to dobře, protože kopřiva se v některých případech vůbec pít nemá, hlavně se nemá pít tam, kde pacienti o sobě vědí, že mají někde nějaký nádor nebo rakovinka nebo něco takovýho nepříjemnýho, protože kopřiva nám potom regeneruje veškerý buňky, takže by se v tomhle případě pít neměla, ale jinak je dobře ty bylinky prostě střídat, protože držme se toho, že vlastně nám ... v každém období na nás může přijít něco jiného. Může na nás skočit v každém období jiný rarášek, takže na každý to období prostě bychom měli mít tak nějak jinou směs, jinou bylinku.

Slávka Brádlová, moderátorka: Co třeba bylinky nebo směsi na čaje spací? To taky bývá docela problém.

Venuše Studničková, bylinkářka: Ano, ano. Buď můžete mít čaje, ale ty nedoporučuji tam, kde prostě pacient chodí během noci na klozet, čůrat chodí. Tam spíš doporučuju nakapat kapičky nebo vůbec bylinný tablety, bylinný kapsle, bylinný prášky. Je to lepší, protože to jenom zapijete, a potom vás to nenutí v noci čůrat. Jinak jako, co se týče tadyhle ty spací bylinky jsou velmi dobrý z toho důvodu, že to není návykový tolika jako třeba, kdybyste si brala nějaký prostě léky na spaní, který jsou potom těžce návykový a je to zlý.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak takové byly dnešní užitečné rady od bylinkářky, paní Venuše Studničkové z Ústí nad Labem. Tak já doufám, že u našeho mikrofonu nejste naposledy, že se sejdeme a slíbila jste zázvorky a lékorky ...

Venuše Studničková, bylinkářka: A lékorky.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... do adventního času, takže určitě na to dojde. Pro dnešek díky, mějte se hezky a na slyšenou.

Venuše Studničková, bylinkářka: Vy taky, na shledanou.

Spustit audio