Venkovní výstava na ústeckém Střekově představuje pět výjimečných sídlišť v Ústeckém kraji

25. březen 2017

Když v Ústí nad Labem přejdete Benešův most na Střekov, hned za ním vás upoutá skrumáž panelů. Je to putovní výstava o panelových sídlištích, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum.

Výstava chce ukázat, že sídliště budovaná v socialismu nemusejí vždy být jen anonymní shluky krabic podle několika vzorů. V každém krajském městě představuje urbanisticky zajímavá sídliště daného regionu. Ten ústecký se výběrem trochu vymyká.

„Máte tady zastoupený Litvínov, Most, Chomutov i další. Hlavním našim zájmem jsou ale Litvínov a Koldům, který je také předmětem našeho výzkumu. Tam jsou interiéry navržené architekty Hilským a Linhartem. Ty jsme zařadili do publikace o českém designu, protože to je unikátní věc oceněná na milánském trienále,“ řekl při vernisáži hlavní kurátor Uměleckoprůmyslového muzea Radim Vondráček.

Na panelech jsou fotografie, plány i neuskutečněné záměry sídliště Severní Terasa v Ústí nad Labem, Šanov II v Teplicích, litvínovského Koldomu, sídliště Březenecká v Chomutově a Podžatecká v Mostě. Za rozmanitostí severočeských sídlišť může podle autorky textů k výstavě Jany Zajoncové několik migračních vln.

„Ať už se jedná v prvé řadě o odsun německého obyvatelstva, a pak přísun nových obyvatel, dále pak souvislost s intenzívním průmyslovým rozvojem celého kraje, kdy se sem stěhovali lidé z vnitrozemí za prací. S tím souvisí také těžební činnost, kdy byla demolována velká řada měst, a proběhlo další přesidlování.“

V osmdesátých letech minulého století bylo potřeba vytvořit domov co největšímu počtu lidí na co nejmenší ploše. Toho při projektování sídliště Březenecká v Chomutově využil architekt Rudolf Bergr, kdy mu bylo umožněno prosadit se s netradičními postupy. Rudolf Bergr je autorem tamních věžáků.

„Bylo třeba zajistit, aby byty byly osvětlené, proto mezonety. Také jsem nechtěl, aby to byl úplně panelák. Dospěl jsem k tomu, že je to má být osmnáct pater,“ zavzpomínal architekt Rudolf Bergr.

Výstava o zajímavých sídlištích v Ústeckém kraji bude na Střekově do 18tého června.

Venkovní výstava na ústeckém Střekově představuje pět urbanisticky výjimečných sídlišť v Ústeckém kraji
autor: hau
Spustit audio