Velký hit microgreens. Vypěstujte si zelené bylinky u okna i vy, tělo je přivítá s radostí

25. březen 2023

Řeřichu za oknem na vatičce si pěstuje kdekdo. Ale v posledních letech se tahle obyčejná činnost vykrystalizovala a pěstování mladých zelených bylin se stalo velkým hitem.

Říká se tomu microgreens, což by se podle zahradníka Františka Hlubockého dalo vysvětlit jako pěstování mladých zelených lístků. Ty jsou pro náš organismus velmi zdravé a právě v této době potřebné.

Mladé listy salátů si můžete lehce vypěstovat za oknem

Microgreens? Žádná věda

Mladé rostlinky se pěstují doma na okenním parapetu do výšky tří až patnácti centimetrů podle druhu. Aby vyklíčily a byly zelené, musí mít dostatek světla. V tomto případě nejde o konzumaci klíčků, ale zelených výhonků, které jsou mimo jiné bohaté na chlorofyl.

Semínka zeleniny vysejeme do zeminy, ale postačí i perlit. Rostlinka v něm není dlouhou dobu. Velkou výhodou je, že nemusíte mít zahrádku, postačí okno. Pro domácí použití vybírejte rychle rostoucí zeleninu. Vhodné jsou všechny druhy salátů, prodávají se i ve směsích – červený, zelený, žlutý, vynikající je listový. Výborné jsou všechny brukvovité, tedy kedlubny, zelí, kadeřávek, který má kapustovou chuť, ředkvičky připomínají zase chuť křenu.

Mladé ředkvičky mají chuť jako křen

Microgreens podporuje i pardubický zahradník František Hlubocký. Ale za novinku to rozhodně nepovažuje. Metodu znali už prvorepublikoví zahradníci.

„Obdobnou činnost dělávali v únoru zahradníci už za První republiky ve sklenících. Semena, která jim zbyla z loňského roku, se vysela, aby zahradník zjistil, jestli si zachovala klíčivost. Pokud byla zkouška klíčivosti v pořádku, mohla se semínka použít k dalšímu pěstování. No a co se udělalo se zkušebními semínky? Rozhodně se nevyhodila na kompost. Pracovníci je ze skleníků vytrhali, ucvakli nůžkami kořínky a zelené bylinky si přidali na chleba se sádlem,“ usmívá se zahradník Hlubocký.

Spustit audio

Související