Velké podniky mají poslední den na to, aby otestovaly všechny své zaměstnance na koronavirus

12. březen 2021 15:27

Firmy s více než 250 zaměstnanci mají poslední den na to, aby otestovaly všechny pracovníky na nemoc covid-19. Podniky s víc než 50 pracovníky to pak musí stihnout do 15. března.

K testování mohou firmy využít buď antigenní testy, nebo samotesty schválené ministerstvem zdravotnictví.

Malé i velké podniky na Teplicku a Ústecku, které Český rozhlas oslovil, už otestovaly všechny pracovníky.

Například ve firmě Knauf v Krupce na Teplicku projdou všichni zaměstnanci antigenními testy jednou týdně. Testuje se tam vždy ve středu a v pátek v ranních a večerních blocích tak, aby byly pokryté všechny čtyři směny nepřetržitého provozu.

Všechny zaměstnance už otestovali i v Dopravním podniku města Ústí nad Labem. I tam testují pracovníky jednou týdně.

Jinak to ale mají například v reklamní textilce Malfini, která pro ústecké administrativní pracovníky nařídila striktní home office.

Ti, kteří potřebují být nezbytně na pracovišti, mají povolený vstup pouze s termínově platným negativním testem. Ten si přitom zajišťuje každý zaměstnanec individuálně na veřejných testovacích místech.

Společnost Arriva, která zajišťuje dopravu mezi Teplicemi a Prahou, si zajišťuje testování sama. Každý zaměstnanec se musí před nástupem do práce podle nastavených pravidel otestovat. Výsledky pak firma eviduje a ukládá do databáze pro případ kontroly.

V Lázních Teplice využívají podle obchodní ředitelky Yvetty Sliškové k antigennímu testování pracovníků vlastní odběrové místo v Sadových lázních, které slouží i veřejnosti.

Stejnou cestu testování zvolila i ústecká Spolchemie. Ta zaměstnance testuje antigenními testy přímo v areálu.

Pozitivní test má podle firem jen minimum zaměstnanců

Pozitivně vycházejí testy podle oslovených firem jen jednotlivcům. Například v Lázních Teplice jsou to jednotky procent, aktuálně podle Yvetty Sliškové počet nemocných ve srovnání s únorem spíše sklesá.

Ve firmě Knauf v Krupce je podle ředitele Jana Brázdy standardní nemocnost kolem 2 procent. Podle něj jsou zaměstnanci spíše v hygienou nařízené karanténě, protože mají třeba pozitivní nález v rodině.

Všem firmám se dosud daří udržet běžný provoz právě i díky tomu, že testy neodhalily větší množství nakažených.

Pokud by ale v podnicích onemocnělo víc lidí, mají firmy zpracované krizové scénáře a připravená různá opatření, která by závisela právě na aktuálním počtu zaměstnanců a jejich profesí.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související