Velitelé dobrovolných hasičů zasahujících v Českém Švýcarsku řeší, kde vezmou peníze na obnovu techniky i vybavení

4. srpen 2022 09:35

Dvanáct dní bojují profesionální i dobrovolní hasiči s požárem v národním parku České Švýcarsko. Náročný terén a rozsáhlý požár si vybírá daň na technice i vybavení. Zásah ještě neskončil, ale velitelé dobrovolných hasičů si už dělají starosti, jak pro své jednotky, které financují obce, zajistí techniku a novou výstroj. A také, kdo zaplatí naftu, až bude po požáru.

Jednotka dobrovolných hasičů z Kytlice bránila minulý týden v pondělí obec Mezná před ohněm.

„Museli jsme všechny evakuovat, pak jsme začali tahat proudy k jednotlivým barákům. Oheň tam ale postoupil a my přišli o hadice. Takže teď máme naše auto vybavené půjčenými hadicemi: Navíc budou mít všichni chlapi mundůry po zásahu v dost špatném stavu – zatím nevíme, jak to řešit,“ popisuje velitel kytlických hasičů Jan Havránek.

Kytlická jednotka má nejnižší označení JPO V. Jak po neuvěřitelně náročném zásahu v národním parku České Švýcarsko obnoví techniku a výstroj, nebo jestli bude muset platit za naftu, kterou tankují proti podpisu, to zatím neví.

„Druhý den, co jsme tam zasahovali, nám ale bylo řečeno, že musíme počítat s tím, že to bude hasičským záchranným sborem obcím přeúčtováno,“ dodává Havránek.

„Náš rozpočet pro ty hasiče je 150 000 korun. Tu částku s tou akcí v Hřensku, si myslím, že překročíme desetinásobně, “ konstatuje nezávislá starostka Kytlic Monika Hladíková.

Dobrovolným hasičům pomohou profesionální hasiči i Ústecký kraj

Starostce už se začali ozývat lidé z obce s tím, že by chtěli hasičům přispět na naftu, nové hadice nebo na oblečení. „Víte, co je na tom nejhorší? Že se semknou lidi, ale tohle by měl zajistit ten stát,“ dodává starostka.

K proplácení nákladů za pohonné hmoty už se vyjádřil generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček: „Náklady na pohonné hmoty pro dobrovolné hasiče zahrneme do celkových nákladů tohoto zásahu. V žádném případě nepředpokládám, že bychom tyto náklady účtovali jejich zřizovatelům, to znamená obcím.“

Navíc se Ústecký kraj chystá podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka z ODS v září uvolnit částku v řádech milionů korun na obnovu vybavení dobrovolných hasičů.

Spustit audio

Související