Velikonoční víkend v Ústeckém kraji je nabitý kulturními akcemi všeho druhu

14. duben 2022

Chcete si užít velikonoční veselí? Čeká na vás největší velikonoční řemeslný jarmark i výlet historickým vláčkem, velikonoční prohlídky zámků i veletrh Dům a zahrada.

Činoherní studio v Ústí nad Labem uvede v pátek 15. dubna českou premiéru hry Anšlus od Jaroslava Rudiše. Svého prvního uvedení se dočkala v březnu v Drážďanech.

Výstava - Dům a zahrada

V Lounech se od 14. do 17. dubna po dvouleté pauze opět koná veletrh Dům a zahrada. Výstava přináší novinky z oblasti zahrady, stavby a bydlení. Všichni zahrádkáři, chalupáři, stavitelé, kutilové, prostě milovníci hezkého bydlení si přijdou na své při jarní prodejní akci, kde si mohou nakoupit sadbu, osivo, okrasné i užitkové rostliny.

Zámek Stekník zve návštěvníky na Velikonoční prohlídky od pátku 15. do pondělí 18. dubna. Součástí prohlídek bude i malé hudební vystoupení na varhany od pátku do neděle. Během státních svátků a soboty bude možné s průvodci navštívit také prohlídkovou trasu v jižním křídle zámku, s historickými hračkami a kočárky z 19. století.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

V sobotu 16. dubna se po dvouleté odmlce opět koná v Úštěku největší velikonoční řemeslný jarmark v Čechách. Na návštěvníky čeká celodenní program a výstavy na 10 místech, s více než 150 řemeslnými stánky a programem pro děti.

Velikonoční jarmark se koná až do soboty 16. dubna také v Mostě. Každý den je připravený rozmanitý program a každý návštěvník si tam najde to své. Trhy jsou každý den od 10 do 18 hodin.

Historický vlak do Zubrnic

V sobotu si můžete udělat i výlet historickým motoráčkem do Zubrnic a Velkého Března. Navštívit při něm můžete Železniční muzeum Zubrnice, Muzeum československého opevnění, Zámek Velké Březno a Parní vodárnu na Střekově.

Turisté, na které nezbude místo, nemusejí být smutní. Železniční muzeum Zubrnice má otevřeno v sobotu i v neděli od 10 do 17 hodin, Muzeum československého opevnění Velké Březno v sobotu od 13 do 17 hodin a Zámek Velké Březno má na programu netradiční hrané prohlídky v sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin.

Na zámku v Peruci na vás čeká velikonoční vyprávění v zámeckém parku. Poprvé v tomto roce bude návštěvníkům opět vyprávět čarodějka ze studánky – tentokrát o slavnostech, zvycích a tradicích spojených s obdobím Velikonoc.

Zámek v Peruci na Lounsku.

Procházky začínají každý den u Boženiny studánky. V zámeckém parku si společně se svými dětmi můžete vyzkoušet uplést pomlázku, nebo zdobení vajíček i velikonočních perníčků. Sebou můžete vzít i kočárky a i čtyřnohé mazlíčky.

O velikonočních svátcích nabídne program také Horní Hrad u Stráže nad Ohří. Sobota 16. dubna bude patřit sokolnictví a lovectví. Čekají vás ukázky letů, soutěže pro děti, přednášky o sokolnictví. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

V neděli pak začíná v 19 hodin veliko-noční prohlídka hradu i okolí s vypravěčem Viktorem Braunreiterem, kterou doplní šerm a ohňová show.

Hradozámecké léto na zámku Duchcov

V pondělí 18. dubna můžete pak vyrazit třeba na speciální prohlídky běžně nepřístupných prostor duchcovského zámku – do míst zámecké kuchyně, divadla a podzemních prostor, které se nacházejí pod hlavní budovou a barokním křídlem. Prohlídky sklepů budou začínat v 10:00, 12:30 a 15:00 hodin.

autor: pach
Spustit audio