Velikonoční tvoření může být i netradiční

31. březen 2018

Obarvit vajíčka a nalepit na ně obrázky. To je česká velikonoční klasika. Zabavit naše děti ale můžeme i výrobou jiných dekorací.

A když se nebudeme bát, mohou děti zvládnout i práci s kladívkem – jako malá Viktorie, která si to vyzkoušela na velikonočních dílničkách na litvínovském zámku. „Už jsme malovali skleněné vajíčko, teď děláme toho ptáčka,“ popisuje.

Stačí pár kousků překližky a dítě si může vyrobit originální velikonoční stojánek. Nejprve musí Viktorka ztlouct dohromady malou krabičku a k ní pak připevní ptáčka. Do krabičky přijde třeba to skleněné vajíčko a velikonoce mohou začít.

Tatínek Jan Kotský přiznává, že tvořivost není jeho parketa, ale co by pro dcerku neudělal! A Viktorka se zaujetím zatlouká a zatlouká…

Malý Honzík, sedící vedle, barví dřevěné autíčko. Je přitom svůj – žádné veselé velikonoční barvy! Jeho autíčko je černé. „Mám rád černou a šedou,“ říká rozhodně a trvá na tom, že jeho autíčko bude černé i z druhé strany.

Co děti také baví skoro od jaktěživa, jsou korálky. Pod vedením paní Jiřiny z nich návštěvníci dílniček tvoří náramky nebo náušnice. Anebo pletené kuličky. Uplést si kuličku zkusila i kolegyně Lenka Šobová a přesto, že ani jí není titěrná právě zrovna vlastní, dobře se u toho bavila.

Spustit audio

Související