Veletrh ANGA COM přinesl diskusi nad vypínáním programů ve standardním rozlišení

14. červen 2018

Jako možný termín k tomuto kroku navrhnul Wolfgang Wagner, výrobní a technický ředitel veřejnoprávní televize WDR, rok 2020.

Technologický veletrh ANGA COM, který se tento týden koná v Kolíně nad Rýnem, přinesl zajímavou diskusi německých vysílatelů nad budoucností programů ve standardním rozlišení. Informoval o ní mimo jiné portál DWDL.de. Německé programy jsou například šířeny prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně. Družice je populární díky řadě volně šířeným veřejnoprávním a komerčním programům také v České republice i na Slovensku.

Wolfgang Wagner, výrobní a technický ředitel západoněmecké veřejnoprávní televize WDR, si myslí, že reálný termín pro ukončení vysílání v SD kvalitě, je již rok 2020. Jeho kolega Michael Müller z mediální skupiny ProSiebenSat.1 souhlasí s vypnutím těchto programů, pokud na tuto skutečnost bude připravený hlavně trh. „Musíme si být jisti, že tímto krokem nedojde k žádným ztrátám,“ dodal Müller. Osmdesát procent domácností, které jsou již schopny přijímat obraz v HD kvalitě, je se stávajícím vysíláním v SD spokojeno.

Pro postupný odchod od vysílání ve standardní kvalitě by byl také Frank Lilie, který na konferenci zastupoval placenou platformu HD+. Právě ta německé privátní programy ve vysokém rozlišení šíří. Příklon diváků k HD vysílání nicméně pozoruje a rychle reaguje i na nastupující trend v oblasti UHD. Platforma už šíří kromě demo kanálu UHD 1 také stanice RTL UHD a Travelxp UHD. Podporu satelitní distribuce očekává operátor SES i od vzniku nové platformy Freenet, která se na družici rozšířila z pozemního vysílání. UHD programy německé operátory placených služeb zajímají, ale označují je prozatím za hudbu budoucnosti.

Spustit audio

Související